Djeci poginulih boraca prednost pri zapošljavanju

Opština Foča - Nataša Miletić - 07. marta 2014. 058.ba

Djeca poginulih - zapošljavanje u Foči

FOČA – Predstavnici Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila razgovarali su sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem o zapošljavanju djece poginulih boraca.

Na Birou za zapošljavanje u Foči nalazi se 92 osobe, sa visokom i srednjom stručnom spremom, kojima su očevi poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Jovana Vuković i Marina Milinković, koje su doktori stomatologije, konkurisale su za posao i nadaju se da će imati prednost u odnosu na ostale kandidate.

– „Na zaposlenje čekam šest mjeseci i to nije dugo. Nadam se da će moje zaposlenje biti ubrzo riješeno jer je konkurs već zatvoren a načelnik je obećao da će pomoći mojoj koleginici i meni“ – rekla je Jovana Vuković.

Duško Drakul, predsjednik Odbora potomaka poginulih boraca u Foči, nezaposlen je već devet godina i nada se da će se nakon sastanka sa načelnikom raditi više na rješavanju ovog problema.

– „Od prošlog sastanka sa načelnikom, prije pola godine, napravljeni su određeni pomaci po pitanju zaposlenja djece iz porodica poginulih boraca. I danas smo sa načelnikom konkretno dogovorili neke određene situacije koje će pomoći rješavanju ovog problema“ – rekao je Drakul.

Djeca poginulih - zapošljavanje u Foči

Problem zapošljavanja djece iz boračkih kategorija je vrlo aktuelan u našem gradu, jer se godinama po ovom pitanju nije ništa radilo, istakao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

– „Od poslednjeg sastanka uspjeli smo da zaposlimo petoro djece iz boračkih kategorija. Naš odnos prema toj kategoriji i dalje će ostati takav, i gdje god ima prostora tražićemo od poslodavaca da ovoj kategoriji da prednost, u onoj mjeri koliko je to moguće“ – istakao je Mašić i dodao da se na sastanku razgovaralo i o procesuiranju lica lica koja su počinila ratne zločine u Foči.

– „U Foči je bilo ratnih zločina, ali niko od počinilaca ratnih zločina do danas nije kažnjen. Najveći ratni zločin, pored ostalih, desio se u Jošanici, i mi tražimo da oni koji su krivi odgovaraju pred licem pravde i pomoći ćemo porodicama poginulih boraca da u tome istraju“ – zaključio je načelnik opštine Foča, Radisav Mašić.

Predjsednik opštinske Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila, Milan Nikolić rekao je da su oni još ranije u skupštinsku proceduru uputili zahtjev da djeca poginulih boraca imaju prednost pri zapošljavanju, te očekuje da će, kada ova tačka dođe na dnevni red SO Foča, dobiti podršku od odbornika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,