Dodik: Pobijedila ideja Andrićgrada

16.03.2014.

Milorad Dodik u Višegradu

VIŠEGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Višegradu da je ideja Andrićgrada pobijedila, bez obzira na sva osporavanja i nasrtaje iz prošlosti, jer danas kameni grad na Drini omogućava da Višegrad bude prepoznatljiva tačka na karti, ne samo ovog dijela Evrope, već i cijelog svijeta.

“Činjenica da je juče ovdje bio ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski govori o značaju onoga šta je ovdje urađeno. Definitivno, 28. juna, na Vidovdan, u Andrićgradu, kao remek djelu Emira Kusturice, biće obilježena godišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali i ozvaničeno okonačanje realizacije ovog grandioznog projekta – Andrićgrad”, rekao Dodik novinarima nakon javnog skupa pod nazivom “Za bolji Višegrad”.

Dodik je naglasio da je danas došao u Višegrad da proglasi pobjedu Andrićgrada.

Prema njegovim riječima, grad od kamena posvećen je nobelovcu Ivi Andriću i kao takav jedinstven je na svijetu.

“Niko bolje nije opisao karakter, psihologiju i istoriju kroz vijekove od samog Andrića, i zato je ovaj grad posvećen njemu i njegovom djelu, ali je i spomenik istoriji srpskog naroda”, istakao je Dodik.

Za bolji Višegrad

Predsjednik Udruženja mladih Višegrađana “Za bolji grad” Nikola Šimšić rekao je da je cilj ove organizacije da Višegrad bude civilizovana i kulturna sredina, ali i ljepši za njegove stanovnike.

“Višegrađani to zaslužuju, a najveću zahvalnost za to dugujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proslavljenom srpskom režiseru i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici”, rekao je Šimšić, obraćajući se posjetiocima u prepunoj sportskoj sali u Višegradu.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se u ovom gradu stane u kraj primitivizmu i nekulturi.

Prema njegovim riječima, Udruženje je opredijeljeno da Višegrad bude prepoznatljiv kao moderan i kulturan grad, te i da na njega budu ponosni kao što su ponosni na višegradsku ćupriju, jedan od najljepših mostova na svijetu.