Dodik: Srpska mora biti sačuvana

26.03.2014.

Tribina Dodika u Foci

FOČA – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas u Foči da se mora odbraniti i sačuvati Republika Srpska, koju svi moraju da uvažavaju ukoliko hoće da ostane u BiH.

“Želimo i stepenicu više, a to je samostalna Republika Srpska. Ne znam kada će to biti, ali znam da će biti. Težimo ka nezavisnoj Republici Srpskoj putem mirne tranzicije”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

Dodik je na javnoj tribini napomenuo da je BiH neodrživa i da u okviru nje Republika Srpska ne može prosperirati.

“BiH je postala mjesto moranja za sve nas”, rekao je Dodik. On je ocijenio da Srpska može brže ići ka evropskim integracijama, ali je zaustavljena u okvirima BiH.

“Borili smo se da odbranimo Republiku Srpsku od svih nasrtaja. Pričali su, spekulisali s ciljem da što više uvrijede, ali mržnja nije nikome donijela dobro. Republika Srpska je pravi izbor, mada bi oni koji žive pored nas voljeli da je nema, a oni spolja da to bude jedna pravna ljuštura”, istakao je Dodik.

On je rekao da je kao lider SNSD-a svjestan da su pravljene greške, ali da one nisu činjene namjerno.

“Bilo je bitangi u mojoj partiji koje su bile tu samo radi pozicija, ali niko nema pravo da krši zakone i da želi samo privilegije. To neću nikome dozvoliti”, upozorio je Dodik.

On je poručio da oni koji se nalaze na višim pozicijama moraju da imaju više razumijevanja prema narodu ili da u suprotnom napuste te funkcije.

“Želim da promovišem sistem i da budemo pravedni i solidarni”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je najveći izazov u proteklom periodu za Republiku Srpsku bio da ne ode u privredni ambis.

“Bilo je pretpostavki za tako nešto, jer nas BiH svojim procedurama u mnogim projektima blokira i zarobljeni smo Bosnom i Hercegovinom”, naveo je Dodik.

On je rekao da Bošnjaci misle da je BiH dobro mjesto za život, ali je i srpski narod, kako je naveo, nekada mislio da je Jugoslavija najbolji prostor za njihov život.

“Sada je srpski narod najveći narod na podijeljenom Balkanu”, konstatovao je Dodik.

On je istakao da se želi relaksacija odnosa sa BiH i da Republika Srpska ima prolaz ka svom razvoju.

Dodik smatra da je najveća greška napravljena u prethodnom periodu odlukom MMF-a da se brzo provede privatizacija, ali se ispostavilo da nije bilo sposobnosti da ona bude provedena u korist naroda i zemlje.

On je upozorio da međunarodni faktor želi da u Republici Srpskoj promijeni političku strukturu.

“Mislim na one strance koji hoće da upravljaju nama”, precizirao je Dodik.

Dodik je ocijenio da Srpska nikada nije imala bolju međunarodnu poziciju i u tom kontekstu pomenuo dobre odnose sa Rusijom i Izraelom.

Komentarišući kritike na račun toga što je čestitao nezavisnost Krima, Dodik je rekao da se mora iskoristiti svaka prilika da bi se Srpska približila statusu nezavisnosti.

Obraćajući se građanima Foče, Dodik je rekao da je ova opština ranije bila istrgnuta iz sistema Republike Srpske i okrenuta prema Sarajevu, gdje je tražila partnere.

“Ipak, uspjeli smo institucionalno povezati Foču, jačajući lokalnu vlast. Svi projekti koje smo pokrenuli u ovoj lokalnoj zajednici bili su u korist građana Foče”, naglasio je Dodik.