Dom zdravlja Rogatica – oprema poklon Srba iz Kanade

Sreten Mitrović - 29. marta 2014. 058.ba

Nova oprema u Domu zdravlja u Rogatici

ROGATICA – Misaga je predgrađe Toronta u Kanadi. Prema zvaničnoj statistici ima više od 700.000 stanovnika. Među njima je i velika kolonija Srba iz raznih krajeva bivše SFRJ koji su ovdje došli nakon njenog raspada.

U ovom gradu je i ne mali broj Srba iz Sarajevsko-romanijske regije. Organizovani u posebno udruženje bivše Sarajelije i Romanijci često su zajedno na slavama, svadbama, crkvenim godetima i piknicima, kako se tamo kod njih zovu naši vašari i izleti u prirodu, najčešće kod crkve Svih Svetih na Diksiju (DIXIE) koja im je duhovni centar i u kojoj službu božiju obavlja i đakon Damjan (Dača) iz Kraljeva, koji je tokom školovanja na Bogosloviji dio nauke sticao u Čikagu sa sinom rogatičkog paroha Rajka Cvjetkovića, Vasilijom.

Crkva Svih Svetih u Misagi

Crkva Svih Svetih u Misagi

Iako daleko, preko „bare“, Srbi iz Sarajeva i sa Romanije ne zaboravljaju rodni kraj. U granicama mogućnosti prate zbivanja i život u zavičaju, pa stoga svake godine organizuju donatorska druženja na kojim sakupljaju dobrovoljne novčane priloge za rezne humenitarne svrhe u opštinama Sarajevsko-romanijske regije.

Njihova pomoć u dva navrata došla je i u opštinu Rogatica. Pomagana su djeca socijalno najugroženijih porodica. Treća pomoć, koja je ovih dana uručena, usmjerena je u Dom zdravlja. Kupljena je najnužnija oprema za ginekološku ambulantu u vrijednsti od 9.639 evra. Radi se o intraoralnom RTG aparatu Fona, ginekološkoj stolici, binokularnom mikroskopu i CTG Fetal dopleru, koje je isporučilo doo „Bawariamed“ iz Banja Luke.

Dara Ikonić, direktorka Doma zdravlja, reče tim povodom da je donirana oprema dobro došla jer je postojeća bila stara i dotrajala, a nije bilo načina da se obnovi iz sredstava sa kojim ova ustanova raspolaže. Zahvaljuje se donatoru uz napomenu da je ovo korak više u jačanju i unapređenju zdravstvenih usluga u godini u kojoj se navršava 131 ljeto od dolaska u Rogaticu prvog ljekara i početka rada organizovane zdravstvene službe u narodu ove opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,