Gorska služba spasavanja održala pokaznu vježbu

09.03.2014.

Gorska služba spasavanja u Foči

FOČA – Danas su pripadnici Gorske službe spasavanja, stanica Foča, održali pokaznu vježbu spasavanje u zimskim uslovima. Obrađena je tema traženja, i pronalaska povrijeđenog, medicinsko zbrinjavanje povrede i prevoz povrijedjenog. U vježbi je učestvovalo 12 pripadnika GSS.

Jelena Simović iz GSS-a Foča, izrazila je zadovoljstvo zbog odlično odrađene vježbe i istakla da je neophodno izvoditi vježbe spasavanja ugroženih s ciljem što spremnijeg reagovanja ukoliko dođe do neželjenih situacija. Dodala je da su primjeri nesreća na planinama u BiH veoma rijetki u odnosu na alpske zemlje, ali da bi spasilački timovi brzo i uspešno odreagovali i u takvim situacijama. Prema godišnjem planu aktivnosti GSS RS, kao dio njihove obuke i treninga, redovno se održavaju vježbe posvećene ovoj tematici. Dio vježbe bio je posvećen pravljenju improvizovanih sidrišta u snijegu i korišćenju prirodnih sidrišta za postavljanje instalacija za spuštanje i izvlačenje povređenog pomoću formacijskog nosila UT 2000.

Gorska služba spasavanja i u budućnosti planira organizovati slične vježbe s ciljem što bolje pripremljenosti svojih pripadnika, za situacije koje niko ne priželjkuje – poručuju iz GSS-a Foča.