Iz prošlosti – Djevojačka stijena

Sreten Mitrović - 23. marta 2014. 058.ba

Djevojačka stijena u Starom Brodu

ROGATICA – Koliko je nekad čast i obraz značio pokazuje i Djevojačka stijena, lokalitet u kanjonu Rakitnice, na desnoj strani magistralnog puta Rogatica–Ustiprača, nepun kolometar od ulaska iz Rogatice prema Kukavicama.

Ime ovog kompleksa stijenja, prema legendi, došlo je po nekoj djevojci, Srpkinji, koja je, za turskog vakta, iz Kujundžijevića, Varošišta ili nekog drugog sela ovog dijela sadašnje opštine Rogatica, ovdje okončala život da bi sačuvala djevojački obraz i čast porodice.

Ona je, opet po legendi, u čaršiju došla da kupi neke kućne potrebštine. Pošto je bila kršna i lijepa, primijetili su je čaršijski đilkoši i kad se vraćala kući u selo, oni su je u stopu pratili s namjrom da je obeščaste.

Shvativši njihovu namjeru, djevojka je počela bježati. Bježeći tako, došla je do vrha stijenja južno od čaršije. Korak dalje značio je smrt, a čekanje, izgubiti djevojački obraz.

Ona se opredjelila za smrt. Skočila je u ambis a u znak sjećanja na ovu hrabru i odvažnu djevojku, narod stijenju dadne ime Djevojačka stijena. Kako tada, tako i dan-danas.

Vremenom se otišlo i dalje, pa je „na leđima“ Djevojačke stijene, sa sjeverne strane, podignuto gradsko srpsko pravoslavno groblje Matino brdo u kome se sahranjuju stare i novodošle rogatičke familije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: