Jezercad (Skakavci) kod Rogatice [FOTO]

06.03.2014.

Skakavci kod Rogatice

ROGATICA – Nedaleko od Rogatice, ispod sela Drobnići protiče potok Lukavica i na svom kratkom ali strmom putu do rijeke Rakitnice pravi veoma lijepe kaskade sa jezercetom ispod svake. Najveći je prvi vodopad visine oko 7-8 metara a malo jezero je dovoljno duboko da se u njemu može zaplivati.

Teško je ali ne i nemoguće proći čitav put niz potok, jer je strmo i klizavo a moralo bi se preko jezercadi, a ko je vješt i spretan može se i zidovima malog kanjona.

Naročito je lijepo i izazovno kaskade proći zimi kad led okuje “kameni tunel” pa se sve onako cakli i presijava na zimskom sunčanom danu začinjeno bukom vodopada.

Za posjetioce slabije kondicije i koji nisu skloni bilo kakvom riziku, ima drugi put. Gotovo sve ovo mogu vidjeti sa obala visoko iznad potoka i uživati u ljepotama koje nam priroda poklanja, napraviti koji snimak za uspomenu, i na ovaj način provesti divan dan u prirodi svega nekoliko kilometara od Rogatice.

Potok se poslije zadnjeg vodopada najednom smiri, kao da se umorio od tih silnih vragolija i onako tiho kroz kratku dolinu, u proljeće prepunu visibaba, šafrana i šumarice, pređe svoje zadnje metre prije nego se sjedini sa Rakitnicom.

[royalslider id=”101”]