„Kad bi ove ruže male“

Opština Rogatica - 20. marta 2014. 058.ba

Kad bi ove ruže male

ROGATICA – „Kad bi ove ruže male“ bila je naslovljena manifestacija posvećena rođenju znamenitog srpskog romantičara Branka Radičevića, održana, kako je i najavljeno, u Narodnoj biblioteci Rogatica.

Uz učešće članova Dramsko-recitatorske družine biblioteke i ljubitelja lijepe riječi, koji su ispunili salu do poslednjeg mjesta, oživljeno je djelo i lik pjesnika, čije je kršteno ime bilo Aleksije, ali ga je sam pjesnik, kad je počinjao pisati, promijenio u Branko.

Književnik, koji je umro u 29-oj godini života, ostavio je iza sebe 54 lirske i 7 epskih pjesama, 28 pisama i jedan odgovor na kritiku. Rodio se tačno prije 190 godina, na dan Svetog Aleksija.

Posebno je zanimljiva priča o ljubavi pjesnika i Vilhelmine – Mine Karadžić, kćerke Vuka Stefanovića Karadžića, kojoj je Branko posvetio svoju pjesmu „Ukor“.

U manifestaciji su učestvovali članovi Dramsko-recitatorske družine Narodne bibliteke Rogatica: Andrej Lakić, Anđela Gadžunović, Tanja Krsmanović, i Ana Veselinović, koji su izražajnim govorenjem Radičevićevih stihova probudili emocije prisutnih, a prilikom interpretacije pjesme „Kad mlidijah umrijeti“, koju je govorila Sonja Radović, u očima posjetilaca su zaiskrile i suze.

Svojom snagom i neposrednošću, Brankova poezija je prokrčila sebi put u mase narodne, ona se pjevala, i još uvijek se pjeva. Danas postoji preko 80 muzičkih kompozicija na Brankove stihove, što govori o rijetkom fenomenu, ne samo u okviru srpske, već i evropske, pa i svjetske književnosti.

Gost manifestacije je bila Nikolina Savčić, učenica trećeg razreda gimnazije, koja je uz instrumentalnu pratnju na gitari svog školskog druga Vuka Rankovića, otpjevala dvije kompozicije na Brankove stihove: „Ukor“ i „Gde si dušo, gde si rano“. Inače, svi izvođači su bili toplo pozdravljani aplauzima publike

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,