Kako do zdravog meda – predavanje za pčelare u Rogatici

Sreten Mitrović - 16. marta 2014. 058.ba

Predavanja za pčelare u Rogatici

ROGATICA – Profesor doktor Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci održao je sinoć, 15. marta, u maloj sali Narodne biblioteke, predavanje za pčelare Udruženja „Sat“ u Rogatici na temu „Principi dobre pčelarske prakse kao trend u Evropskoj uniji“.

Naglasivši da je ovo predavanje za napredne pčelare, a nije suvišno i za početnike, profesore Mirjanić, počeo je od uloge pčele u procesu oprašivanja u prirodi, a zatim je govorio o značaju samokontrole pčelara u svim fazama rada u i oko pčelarstva koje više nije usputni posao i rekreacija, nego biznis od koga se ne može obogatiti, ali uz dobru organizaciju i primjenu nauke, može lijepo živjeti.

Profesor Mirjanić je zatim proveo prisutne rogatičke pčelare, kojih nažalost nije bilo u očekivanom broju, kroz sve faze brige o pčelinjaku od vještačkog razdvajanja društava do zaštite od raznih starih i novih bolesti, grabeža i drugih štetočina.

Predavanja za pčelare u Rogatici

Zanimljivo je, na primjer, da je iskustvo ovog stručnjaka, koji svoje znanje iskazuje i praktičlnim primjerom na vlastitom pčelinjaku „Košnica“ u okolini Gradiške, da sanduci u pčelinjaku treba da budu u „rastresitom“ rasporedu, a ne u jednom nizu, i u više boja, da sav pribor za rad u pčelinjaku mora biti maksimalno higijennski čist, da se za pakovanje meda moraju obezbjediti tegle u kojim predhodno nije bilo ništa, pogotove ne kisele papriuke, krastavci ili drugi proizvodi koji su predhodne zime spremani za zaimnicu…

Na ovom skupu posebno je bilo riječi o tome kako sačuvati zdravlje pčela. Profesor Mirjanić je upozorio na zakonsku zabranu nekih antibiotika, a pčelare je uputio na čvrstu saradnju sa poljoprivrednicima oko tretmana insekticidima i pesticidima u voćarstvu i ratarstvu.

Bilo je riječi i o mnogim drugim primjerima dobre pčelarske prakse čijom primjenom se može računati na uspješnom putu ka Evropskoj uniji, pa otuda i podrška ovom projektu USAID-a i švedske SIDE koji se u Republici Srpskoj provodi preko DOO „Košnica“ iz Gradiške uz podršku Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS, a na sarajevsko-romanijskoj i gornjedrinskoj regiji u tehničkom smislu opslužuje Poljoprrivredno savjetodavna služba – Poslovna jedinica u Sokocu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,