Kusturica: U Sarajevu nema autentične elite [VIDEO]

31.03.2014.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Režiser Emir Kusturica izjavio je večeras da ga u Sarajevu teško nazivaju srpskim režiserom zbog stihijskog pristupa istoriji i zbog toga što u tom gradu nema autentične elite.

“Oni koji su vjerovali da su elite nisu uspjeli da utiču na svoj narod i da stvore stvarne uslove za svoju kulturu”, istakao je Kusturica.

On je za Alternativnu televiziju rekao da i ljudi u Sarajevu koji su se nazivali sekularnim muslimanima nisu uticali na razvoj kulturnog života.

“Dolaskom Alije Izebegovića na vlast vidjelo se kako će proći oni koji se ponašaju sekularno, odnosno oni koji vjeruju u multietničnost”, naglasio je Kusturica.

Govoreći o izgradnji Andrićgrada, Kusturica je rekao da je želio da ga napravi, jer vjeruje u bolje sutra.

“Aktivirao sam fondove, sve što je potrebno i ostao bez bilo kakve zarade. Postao sam predmet rasprave svih frustriranih političara, među kojima se ističe jedan iz Višegrada”, rekao je Kusturica.

On je naveo da ovaj projekat nazivaju mjestom pljačke, iako cifre i stvarno stanje pokazuju sasvim suprotno.

Kusturica je rekao da je i lidera SDS-a Mladena Bosića pitao zašto ga ta stranka proziva za netransparentnost, iako imaju svog čovjeka u savjetu za izgradnju Andrićgrada.

“On mi je rekao da je sve to politika. Do sada je u ovaj grad uloženo 33 miliona KM, a izgrađeno je 28 hiljada kvadrata. Fama po kojoj je sve finansirala Vlade Srpske je laž, jer je ona uložila 7,2 miliona KM, a Skupština opštine Višegrad nešto više od pet milona KM”, pojasnio je Kusturica.

On je napomenuo da je firma “Lotika” u izgradnju Andrićgrada uložila 2,9 miliona KM, da je donacija “Elektroprivrede Srpske” 2,5 miliona KM, Srpske pravoslavne crkve 400.000 KM, a kreditno zaduženje 13 miliona KM.

“Višegrad kao grad je imao dobit od Andrićgrada 10 miliona KM, što jasno govori o svemu. Postoji ugovor prema kom jedino ja na kraju gubim, jer nakon 30 godina sve ide u vlasništvo opštine Višegrad i Republike Srpske”, zaključio je Kusturica.

Poledajte emisiju Alternativne televizije „1 NA 1″, autora i voditelja Marina Marinkovića: