Nenad Ikonić: Život na kocki za pomoć ljudima

Glas Srpske - Radmila Đević - 17. marta 2014. 058.ba

Nenad Ikonić

FOČA – Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet – krilatica je kojom se vodio Nenad Ikonić iz Foče kada je odlučio da svoj život posveti spasavanju ljudi.

Do sada je sačuvao brojne ljudske živote, a za svoje podvige i promociju vrijednosti civilne zaštite nedavno je od Ministarstva bezbjednosti BiH nagrađen Ordenom viteza međunarodnog reda.

Kao 18-godišnjak otišao je u rat. Preživio je nemile ratne događaje o kojima mnogo ne priča. Desetak godina kasnije posvetio se pomaganju drugima. Alpinizam, ronjenje, planinarenje, deminiranje, spasavanje – sve je lako savladao. Osnovao je potom spasilački klub „Wolf“ u kojem svoje vještine nesebično prenosi na kolege i mlađe generacije kojih trenutno ima 84.

– Riješio sam da oformim službu za spasilačke aktivnosti, spasavanje ljudskih života, pomaganje ljudima u nevolji. Obučeni smo za sve vrste aktivnosti, od spasavanja u planinskim predjelima, ledničkim pukotinama, urbanoj sredini, do aktivnosti na vodi i pod vodom i jedini smo u RS koji imamo i tim podvodnih deminera. Veoma često smo angažovani na uklanjanju NATO bombi ispod mostova širom RS – priča Ikonić.

Prvu spasilačku akciju, kaže, pamtiće dovijeka. Decembra 1999. godine spasio je novosadske planinare koji su se izgubili na planini Volujak. Poslije toga je sa svojim „vukovima“ prkosio snježnim lavinama, vjetru, visini, dubini, ledu, poplavama, gledao više puta smrti u oči, ali je želja da pomogne ljudima uvijek bila jača i pobjeđivala je.

– Nizale su se akcije za akcijom, sa svim ljudima koje smo spasili i danas smo u kontaktu. Najponosniji smo na akciju spasavanja 17 ljudi koji su ostali zavijani u snježnim lavinama u kanjonu Sutjeske, i za to smo dobili nagradu kao najhumaniji podvig godine. Mi ne razmišljamo i ne vraćamo se nazad. Idemo naprijed, borimo se. Straha nema, a dok poštujete zakone prirode, nema ni grešaka. Najveće zadovoljstvo je kada pomognete ljudima, sa tim osjećajem se ništa ne mjeri. Sve dok mogu to ću i raditi – ističe Ikonić.

Veliki je ljubitelj prirode, borac za zaštitu životne sredine, a darovao je krv više od 35 puta. Zidovi prostorije spasilačkog kluba koji vodi Ikonić ukrašeni su brojnim zahvalnicama i plaketama, od Vlade RS, MUP-a RS, Srpske pravoslavne crkve, brojnih opština. Sarađuje sa svim spasilačkim službama u regionu, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, sa kojima učestvuje u zajedničkim vježbama, a po potrebi u potragama i spasavanjima.

Oprema

Nenad Ikonić planira da obezbijedi svom klubu dodatnu opremu za spasavanje, motorne sanke, te da nastavi edukaciju i osposobljavanje mlađih kadrova.

– U okviru kluba imamo i dvije sekcije, slobodno penjanje i kajak kanu, i tim vještinama podučavamo brojne mlade članove – kaže Ikonić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,