Nova tvornica prečistača – novo rukovodstvo, nove ideje

26.03.2014.

Tvornica prečistača u Rogatici

ROGATICA – Zbog višegodišnjih gubitaka u poslovanju Tvornica prečistača u Rogatici oktobra 2008. otišla je u stečaj. Očuvani proizvodni objekti, mašine i ostala opreme i invantar bili su razlog da stečajnu imovinu ovog kolektiva avgusta naredne godine. za iznos od nešto više od 3 miliona maraka kupi Vlada Republike Srpske i od nje, na novim osnovama i sa minimalnim brojem radnika, početkom septembra 2010. utemelji „Novu tvornicu prečistača“.

Proizvodni program ostao je stari. Okosnica su filteri vazduha, ulja i goriva uz usluge za treća lica kao novu djelatnost. Podrška za novi početak došla je u vidu novčane pomoći od Vlade RS kao novog vlasnika.

Ta podrška, rekoše u Tvornici, iscurila je već naredne, 2011. da bi Nova tvornica u 2012. ušla sa onim što zaradi njenih dvadesetak radnika.

Nisu se najbolje snašli i poslovna 2012. završena je sa gubitkom od 140.000 maraka. Bila je to opomena koja je tražila korjenite promjene u svim segmentima rada.

I uspjelo je. Sa istim brojem radnika, ali uz povećanu radnu disciplinu, racionalizaciju i štednju, poslovna 2013. uspješno je okončana.

Tvornica prečistača u Rogatici

Ostvaren je ukupan prihod od 292.000 maraka. Od proizvodnje i realizacije artikala iz osnovne djelatnosti na domaćem i inostranom tržištu zarađeno je 166.000, od usluga za treća lica 68.000 i iz ostalih djeletnosti 58.000 maraka. Troškovi su ostvareni u visini od 286.000, pa je, prvi put u poslijeratnom periodu, iskazana dobit od nepunih 6.000 maraka.

Iako neznatna, dobit u Novoj tvorncii dala je nadu da može i više i bolje. Da se to ostvari izvršena je dopuna Nadzornog odbora i imenovan novi v.d. direktora. Na ovu odgovornu funkciju postavljen je mladi inženjer informatike Predrag Ujić.

Novo rukovodstvo i nove ideje za vođenje firme. Predrag Ujić reče da su marketing, razvoj i proizvodnja ono čemu će posvetiti maksimalnu pažnju. Izgubljeno je tržište i treba ga obnoviti. Otuda i naša posjeta većini starih kupaca, a tražimo i nove. Prvi kontakti su ohrabrujući.

Uz to, naglašava Ujić, mora se raditi i na unapređenju tehnologije. Dvadeset godina (ne)rada i te kako se osjeća. Naša je orjentacija filteri, posebno vazduha, za sve vrste teretnih vozila, traktora i teških građevinskih mašina. Ne bježimo ni od komplet prečistača za prvu i ostale ugradnje i filtera za putnička vozila, ali ta nastojanja zasad ne idu ukork sa našim željama.

U svemu ovome potrebna je i podrška Vlade i resornog ministarstva. Jer, pa mi smo ipak, još uvijek njihovi. Cilj je ući u IMT i Industriju motora Rakovica i uopšte na tržište Beograda i Novog Sada, naglasio je na kraju novi v.d. direktora Nove tvornice koja trenutno zapošljava 16 radnika sa punim radnim vremenom i tri sa radom po četiti sata. U prošloj godini njihova prosječna bruto plata bila je 600 maraka uz plaćene doprinose i ostale obeveze.