Obrazovanje najmlađih u Rogatici – pripremna nastava za 80 mališana

11.03.2014.

Nastava u obdaništu u Rogatici

ROGATICA – Sve prostorije Javne ustanove za predškolsko obrazovanje Dječije obdanište na Trgu oslobodilaca u Rogatici ovih dana krcato su pune. Uz postojeće učionice, spavaonice i ostali prostor u kome boravi skoro 50-toro djece u cjelodnevnom i poludnevnom boravku i radionici, tu je i 60 mališana koji, u prijepodnevnoj i popodnevnoj smjeni, pohađaju pripremnu nastavu pred polazak u školu, koja se provodi u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, i zbog kojih je čak i kancelarija direktora iskorištena za smještaj korisnika usluga obdaništa.

Program pripreme djece pred polazak u školu obuhvatio je sadržaje i aktivnosti iz oblasti razvija govora, fizičkog razvoja, razvoja početničkih matematičkih pojmova i razvoja mašte i kreativnosti, reče direktorka Obdaništa Nataša Duvnjak.

– Realizacija obaveznog programa preko stručno osposobljenog osoblja, naglasila je ona, provodi se kroz kreativne radionice i časove engleskog jezika prilagođene djeci predškolskog uzrasta za koje je Obdanište obezbjedilo predškolsku knjigu, sveske i potrebni didaktički materijal.

Priprema 20 mališana po istom programu i sa istim ciljem pred narednu školsku godinu u Rogatici obavlja se i u Klubu za djecu „Milica“ u naselju Gračanica.

Time je sa ovim vidom obrazovanja obuhvaćeno 80 od ukupno 108 mališana, koliko ih je rođeno 2008. i koji bi naredne školske godine na području opštine trebalo da pođe u prvi razred, rekoše u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici.