Održana 3 seminara udruženja “Tračak nade”

28. marta 2014. 058.ba

Predavanja Tračak nade

FOČA – U periodu od 15. do 28. marta u prostorijama Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Tračak nade” održana su 3 seminara na temu “Polnost osoba sa invaliditetom”. Ovo je ujedno i treća tema koja se obrađuje u okviru projekta „Zagovaranje izrade Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom 2014–2019.god.“ pod pokroviteljstvom Centra za promociju civilnog društva i ambasade Kraljevine Švedske.

Učesnicima radionica je predstavljeno šta znači seksualnost osoba sa invaliditetom, kao i poteškoće koje se vezuju za ovaj razvoj.

Nakon prezentacije učesnici su imali priliku da pogledaju video sadržaj koji govori o osobama sa Down sindromom i njihovom funkcionisanju u zajednici i odnosima koje ostvaruju sa osobama suprotnog pola. Izbor videa je podstaknut obilježavanjem Međunarodnog dana osoba sa Down sindromom 21. marta.

Radionicama su prisustvovali predstavnici različitih Javnih ustanova kao i druga Udruženja koja rade u interesu lica sa invaliditetom, sa prostora opštine Foča, te roditelji djece i mladih sa teškoćama u razvoju koji su korisnici pomenutog Udruženja.

Kroz diskusiju su se iznosili različiti stavovi i mišljenja vezana za ovu temu, kao i lična iskustva roditelja djece koja su prošla ili trenutno prolaze kroz fazu postojanja seksualnih potreba i izražavanja istih.

Svaka jedinka prolazi kroz određene razvojne faze, pa tako i osobe sa invaliditetom, sa većim ili manjim odstupanjima ili zakašnjenjima. Zbog toga ne smijemo zanemariti ovu činjenicu, jer sve osobe su polna bića, pa tako i ova populacija. Kao i svi drugi i osobe s invaliditetom sposobne su voljeti i primiti ljubav, te imaju potrebu za tim.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: