Otvorena stočna pijaca

23.03.2014.

Stočna pijaca u Foči

FOČA – Foča kao opština sa velikim potencijalom za razvoj poljoprivrede i stočarstva nakon 20 godina dobila je stočnu pijacu, moderno uređenju, po standardima i propisima evropske unije.

Foča je oduvijek bila poznata po uzgajanju stoke. Tome u prilog ide i podatak da je na području naše opštine 1981. godine bilo 72.000 ovaca i 17.000 grla goveda.

Ranijih godina stanovništvo je više živjelo na selu i uzgajalo više stoke. U prijeratnim godinama na području naše opštine postojalo je više stočnih pijaca u mnogobrojnim mjesnim zajednicama, kao što su Čelebići, Ustikolina, Godijedno, Popov most, Slatina, Miljevina te mnoge druge. U gradu je do 1990. godine radila stočna pijaca u neposrednoj blizini Božovca, a njen rad je prekinut kada i rad Zemljoradničke zadruge Zelengora. I sve ostale stočne pijace prestale su sa radom zbog ratnih dešavanja ali i veće migracije stanovništva iz sela u grad i prigradska naselja, te manjim uzgojem stoke. Bez obzira na to, uzgoj stoke nije prestao.

Od tada naši stočari stoku su prodavali na kućnom pragu. Bez adekvatnih i tačnih kantara, individualna prodaja često ih je dovodila u podređen položaj u odnosu na kupca, te umanjivala cijenu stoke. Zbog ovih ali i mnogih drugih razloga javila se potreba za izgradnjom stočne pijace u našem gradu.

Opštini Foča je odobren projekat za izgradnju stočne pijace i ona se počela graditi 2011. godine. Njenu izgradnju finansirao je Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Vrijednost projekta je 165.000,00 konvertibilnih maraka, a Opština je u projektu učestvovala 30 odsto, što znači da je obezbijedila 45.00,00.

Površina stočne pijace, koja je smještena na periferiji grada i ne narušava urbanu cjelinu, je 4 000 metara kvadratnih. Priključena je na gradski vodovod i snabdjevena pitkom vodom, te električnom energijom. Izgrađene su i prostorije za rad veterinarske službe.

Stočna pijaca će se dograđivati te će posjedovati bazene za kupanje sitne stoke i mobilne stojnice za obrezivanje papaka.

Stočna pijaca u Foči obezbijediće svim našim poljoprivrednim proizvođačima prodaju grla stoke, nabavku stočne hrane, postizanje bolje cijene stoke te organizaciju sajmova i drugih manifestacija.

Upravljanje stočnom pijacom, na tri godine, povjereno Komunalnom preduzeću Komunalac. Radiće subotom a ostalim danima po zahtjevu i potrebi poljoprivrednika.