Pećina u kanjonu rijeke Prače iz bronzanog doba [FOTO]

02. marta 2014. 058.ba

Pećina Medjeđa u Rogatici

Iz dnevnika braće Brusin

ROGATICA – U kanjonu rijeke Prače postoji pećina po imenu Medvjeđa (Grotta dell’Orso). Ime su joj dali italijanski speleolozi, koji su je ispitivali od 2012. godine.

Pećinu prilično nepoznatu u javnosti su najvjerovatnije još mnogo ranije otkrili austrougarski izaslanici. Krajem 1917. godine Jirži Daneš određen je od Vojne komande u Sarajevu da ispita pećine u Bosni radi utvrđivanja koliko se u njima nalazi gline sa koštanim ostacima radi praktičnog iskorištavanja (proizvodnja baruta). Daneš je izabrao sliv rijeke Prače i okolinu Glasinačkog Polja. U svom izvještaju veoma šturo pominje pećinu koju on naziva Muznica, i koja po opisu odgovara Medvjeđoj pećini. Nikakvih rezultata ispitivanja, ni te daleke 1917., kao ni današnje 2012. i 2013. godine u literaturi za sada nema.

Braća Zdenko i Boro Brusin pećinu su locirali krajem 2013. godine i ona je privukla njihovu pažnju. U njoj su pronašli veću količinu životinjskih kostiju pomješane sa lomljenom grnčarijom. U kontaktu sa stručnjacima iz te oblasti, a na osnovu Zdenkovih slika, dobili su „grubu“ procjenu da se radi o bronzanom dobu. Neposredna i detaljna ispitivanja bi svakako rekla o kom se tačno dijelu bronzanog doba radi (1800-750. god.p.n.e.).

Pećina je inače prilično nepristupačna i skrivena od pogleda, dužine oko 50 metara, suva i sa dosta dnevne svjetlosti u većem dijelu.

Šira okolina ovog područja (sela Rudine, Rusanovići i Gosina Planina) je još od ranije poznata po pronalasku grnčarije pod tumulusima, koji graviraju iz doba eneolita.

U nastavku možete pogledati fotografije koje je napravio Zdenko Brusin.

[royalslider id=“100″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Zdenko Brusin

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Zdenko Brusin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,