Počela izgradnja Vizantijskog dvora u Andrićgradu

RTRS - Mira Andrić - 19. marta 2014. 058.ba

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Glavni inžinjer gradilišta u Andrićgradu Radomir Stojić kaže da se privode kraju radovi na uređenju dva studentska paviljona od 27 dvokrevetnih soba sa bibliotekom i čitaonicom.

“Uporedo se izvode radovi na završetku fakulteta lijepih umjetnosti koji raspolaže sa kabinetima za film, režiju i glumu kao i studentskim klubom i kancelarijma za profesore. Ovi radovi će biti završeni za dvadesetak dana”, potvrdio je Stojić.

On kaže da se u kompleksu Andrićgrada, do Rzava izgrađuju studentski hosteli za Panslavenski univerzitet u vizantijskom stilu, odnosno Vizantijski dvor od 100 soba sa čitaonicama i svim pratećim sadržajima. Taj objekat će biti interesantan zbog svojih kula i ličiće pomalo na manstrirske konake. U tom dijelu Andrićgrada nalaziće se manji trg i pijaca.

Nedavno je Andrićgrad posjetila delegacija Ruske federacije na čelu sa ministrom kulture ove zemlje Vladimirom Medinskim. Režiser i domaćin Andrićgrada Emir Kusturica zajedno sa njim je ugostio i direktora kompanije GASPROM Alekseja Milera, sa kojim su bili ambasador Rusije u BiH Aleksandar-Bocan Harčenko i ambasador Rusije u Srbiji Aleksej Vasiljevič-Čepurin.

Medinski je kazao da nije očekivao tako impozantan i očaravajući grad koji je podigao Kusturica u ovom dijelu Evrope.

“Nadam se da će uskoro ovdje biti otvoren sveslavenski univerzitet 21. vijeka. Mi smo obavili razgovore sa gospodinom Kusturicom i ponudili mu različite vrste učešća u ovom projektu. Nije važno ko će učestvovati u njegovom završetku: Srbi, Rusi, Ukrajinci, Česi, Poljaci. Ovdje će se slobodno govoriti Srpski i Ruski jezik kao jedan od obaveznih predmeta. Biće to naš zajednički poduhvat”, naglasio je Medinski i nagovjestio da se na univerzitetu panslavenskih umjetnosti među prvima mogu očekivati ruski studenti.

Očekuje se da će cijeli kompleks Andrićgrada biti završen do Vidovdana 28. juna ove godine, kako je bilo i planirano početkom njegove izgradnje. Predsjednik RS Milorad Dodik je za taj dan u Andrićgradu najavio održavanje centralne manifestacije obilježavanja sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,