Promovisan treći broj „Istorijskih svezaka“

15. marta 2014. 058.ba

Istorijske sveske 3

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu danas je promovisan treći broj „Istorijskih svezaka“ u izdanju Istorijskog odjeljenja Andrićevog instituta, koji je tematski posvećen pogromu Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj posle Sarajevskog atentata. Istoričar dr Miroslav Perišić rekao je da je redakcija u ovom broju objavila izveštaje srpske štampe iz juna i jula 1914. godine, koji nude pregršt informacija o obračunu sa Srbima, njihovim političkim, kulturnim organizacijama i Srpskom pravoslavnom crkvom u Bosni i Hercegovini. Štampa je, po rečima Perišića, značajan izvor za sagledavanje atmosfere straha za Srbe koja je zavladala posle Sarajevskog atentata. „Srbi su napadnuti kao vjerski i nacionalni kolektivitet, bez obzira na društveni status, starost i pol a organi vlasti su, kako se to uočava iz izvora, dozvoljavali nasilje koje se danima nije smirivalo“, istakao je Miroslav Perišić. U iscrpnim izveštajima ondašnje srpske štampe („Pijemont“, „Branik“, „Novosti“, „Trgovinski glasnik“, „Sloboda“, „Politika“) sadržani su opisi uništavanja srpske imovine, demoliranja radnji i kuća, pljačkanje, spaljivanje srpskih zastava, demonstracije mržnje… Srpska štampa je prenosila i izveštaje francuske štampe koja je upozoravala na nedozvoljiv odnos prema Srbima i Srbiji i kritički pisala o oskudnim izveštajima austrijske i mađarske štampe.

Miroslav Perišić u Andrićgradu

Treći broj „Istorijskih svezaka“ donosi i dva autorska teksta: „Progoni Srba u Bosni i Hercegovini poslije atentata u Sarajevu“, autora mr Borivoja Miloševića i „Koncentracioni logori (istorija fenomena masovne izolacije)“, autora dr Gorana Miloradovića.

Na promociji je istaknuto da će Andrićev institut nastaviti da objavljuje „Istorijske sveske“, čiji je glavni i odgovorni urednik Emir Kusturica, i da su one koncipirane na način da, uz autorske tekstove, u svakom broju donose i pojedine dokumente koji skreću pažnju na određene nedovoljno poznate ili široj javnosti nepoznate teme iz istorije Prvog svetskog rata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,