„Romanijsko prelo“ u Gučevu – kako pomoći seoskoj ženi [FOTO]

Sreten Mitrović - 02. marta 2014. 058.ba

Romanijsko prelo 2014

ROGATICA – Kako poboljšati uslove života na selu i ekonomski osnažiti seosku ženu i njenu porodicu u uslovima nedovoljne podrške vlasti od lokalnog do republičkog nivoa, pitanja su o kojim je bilo najviše riječi na prošle subote, 1. marta, trećoj po redu, manifestaciji „Romanijsko prelo“, koje je održano u organizaciji Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice.

Prelo u Gučevu otvorila je predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić, žena koja je dobila nagradu Svjetske fondacije za žensku kreativnost na selu za 2013. kao prva u Republici Srpskoj i četvrta sa područja bivše SFRJ od 1994. kada je nagrada utemeljena, pozdravljajući goste među kojima su bile Marija Temjašova i Ana Žuljeva iz Ambasade Rusije u BiH, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, Dragan Roganović iz Asocijacije za razvoj ibarske doline „IDA“ u Kraljevu i više drugih iz Rogatice i susjednih opština.

Goste je pozdravio i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac, istakavši da on i Administrativna služba opštine daju punu podršku radu Udružena žena „Snop“, posebno što smatra da je žena na selu temelj domaćinstva, kuće i porodice na jednoj i čuvar tradicije na drugoj strani. Ovo posebno i radi toga, naglasio je on, što je poljoprivreda i selo naš strateški pravac i opredjeljenje u narednom periodu.

Marija Temjašova iz Ruske ambasade u BiH upoznala je skup o položaju seoske žene na selu u Rusiji, a obratila se i direktorka Agencije za ravnopravnost polova u BiH Samra Filipović-Hadžiabdić i poslanik u Narodnoj skupštini RS Zoran Đerić.

Slađana Ujić skupu je prezentirala iskustva iz osam godina rada na selu članica „njenog“ „Snopa“, a zatim je rad nastavljen po radionicama na temu: „Primjena mjera iz Akcionog plana za unapređenje položaja žene na selu u RS na lokalnom nivou“, kroz koju je ukazano na tri osnovna pravca djelovanja.

To su osnaženje seoske žene kroz ekonomsku politiku, unapređenje kapaciteta na lokalnom nivou i stvaranje zakonskog okvira u kome će se selo, a time i seoska žena, vratiti sa margina svakodnevnog života.

U manifestacionom dijelu programa učesnici Prela obišli su i razgledali radionice starih seoskih zanata i izložbu ručnih radova žena „Snopa“, Sekcije za kućnu radinost Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Višegrada i „Sokolice“ iz Sokoca. Na za ovu priuliku posebno piređenoj večeri ponuđena su jela tradicionalne romanijske kuhinje, a priređen je i bogat kulturno-zabavni program i prelo na kome su uz ručne i nožne preslice žene „Snopa“ prele vunu, dok su se muškarci zabavljali tražeći prsten ispod čarapa i rukavica, pjevalo se i igralo.

[royalslider id=“99″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,