Rusija će učestvovati u osnivanju sveslovenskog univerziteta

SRNA - 15. marta 2014. 058.ba

Ruska delegacija u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Ruski ministar kulture Vladimir Medinski razgovarao je danas sa direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom o mogućnosti učešća Ruske Federacije i njenih institucija u osnivanju sveslovenskog univerziteta u Andrićgradu.

On je istakao da je izgradnja Andrićgrada, u čemu učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Kusturica, predstavlja veliko djelo od značaja za Srpsku i region.

Medinski je rekao da je Andrićgrad interesantan kada je riječ o ideji i načinu na koji je izgrađen, te da se nada da će na bazi ovog projekta biti osnovan sveslovenski univerzitet 21. vijeka.

„Tokom razgovora sa Kusturicom razmatrali smo različita učešća ruskog Ministarstva za kulturu i države Rusije u svemu ovome“, rekao je Medinski.

On je istakao da bi bilo izuzetno značajno da se zajednički realizuje ovaj poduhvat.

„Dogovorili smo se da nakon završetka studija na Andrićevom inistitutu i univerzitetu studenti obavezno i uporedo izučavaju srpski i ruski jezik, bez obzira koje su nacionalnisti i bez obzira da li dolaze iz Slovačke, Češke, Ukrajine, Poljske ili Rusije“, kaže Medinski.

Ministar kulture Rusije je najavio da se na univerzitetu u Andrićgradu u Višegradu mogu očekivati i ruski studenti.

Nakon što ga je Kusturica upoznao sa simbolikom i namjenom Andrićgrada, Medinski je ocijenio da grada od kamena očaravajući projekat i da nešto ovako nije očekivao da će vidjeti u Višegradu.

U delegaciji Rusije koja je posjetila Andrićgrad bili su i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,