Šumsko gazdinstvo “Panos”: Saopštenje za javnost

21.03.2014.

Šuma

VIŠEGRAD – Povodom 21. marta Svjetskog dana šuma, Šumsko gazdinstvo “Panos” Višegrad koristi priliku da podsjeti javnost na važnost šuma i potrebu njihove zaštite.

Od davnina šume se u svijetu nemilosrdno uništavaju. Taj trend se i danas nastavlja, iako se o značaju šuma i potrebi njihove zaštite sve više govori. Tako je 1971. godine 21. mart proglašen za Svjetski dan šuma. Ujedinjene nacije i druge svjetske organizacije podržale su ovu ideju nadajući se da će obilježavanje ovog datuma doprinijeti povećanju svijesti o potrebi i očuvanja šuma.

Zaokupljeni čitavim nizom problema i nesretnih okolnosti društvo u cjelini malo pažnje posvećuje, tako značajnim ekološkim funkcijama šuma u zaštiti životne sredine i održivog razvoja. Više od svega gleda se kako pojačati intezitet korišćenja proizvodnih funkcija šuma, a zaboravlja se da pri tom nastaju, dugoročno gledano, katastrofalne posljedice.

Ujedno koristimo priliku da još jednom sve građane naše opštine upozorimo da u ovom proljetnom periodu prilikom čišćena livada, njiva naročito blizu šuma, vode računa o spaljivanju otpada i kontroli vatre.

Pravilnim djelovanjem u cilju izbjegavanja i sprečavanja opasnosti od šumskih požara, daćemo najveći doprinos zaštiti životne sredine i šuma.

Svim šumarima čestitamo 21. mart, Svjetski dan šuma!

DIREKTOR
Šipčić Mladenka, dipl.ing.šum.