Umjetnost iza rešetaka

23.03.2014.

Radivoje Abazović

FOČA – Radivoje Abazović, osuđenik u fočanskom zatvoru, svoju sedmogodišnju kaznu ublažava tako što izrađuje gusle, ploske, flaše i razne rukotvorine koje privlače i druge osuđenike na rad, ali i brojne kupce.

Ovaj samouki umjetnik kaže da mu pohađanje rezbarske sekcije mnogo koristi, a vrijeme kvalitetno utroši.

– Izrađujem razne ukrase, flaše, a najviše gusle, to mi je specijalnost. Napravio sam više od 200 gusala, za sebe, a neke i prodam. Prije sam se kroz hobi bavio ovim, a danas u zatvoru intenzivno. Ja sam na otvorenom odjeljenju na Brionima, u radionici, uređujem i za hotel neke stvari, za potrebe doma – priča Abazović.

U fočanskom zatvoru umjetnost egzistira na više načina. Zatvorenici svoje umijeće izražavaju u duborezu, slikarstvu, rezbarenju, maketarstvu i drugim tehnikama.

– Zatvorenici su raspoređeni u nekoliko sekcija. Imaju učionice i svaka od njih broji od šest do 12 osuđenika, a oko 60 njih bavi se ovim radom – kaže vaspitač Ranko Savić.

Mnogi zatvorenici koji su odslužili kazne, zahvaljujući zanatu koji su izučili u zatvoru, danas imaju siguran posao.

– Proces socijalizacije je uspješniji kod ljudi koji se bave ovim stvarima. Oni za ovo što rade dobijaju i određene naknade koje su propisane pravilnikom – istakao je Savić.

Direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin kaže da je ova ustanova zatvorenog tipa, u kojoj se izdržavaju najdugotrajnije kazne zatvora.

– Zato im moramo obezbijediti uslove kako bi što lakše izdržali kaznu. Njihove rukotvorine su postavljene u našoj ustanovi i prodajnog su karaktera – istakao je Golijanin.

Izložba

Zatvorenici iz Foče svoje rukotvorine predstavili su na izložbi prodajnog karaktera koja je održana povodom Dana žena. Ikone, ukrasne kutije za nakit, flaše, suveniri, slike, brodovi, splavovi, kućice od drveta, samo su dio njihovih umjetnina. U KPZ-u Foča nastoje da ova izložba postane tradicionalna, a umjetnine osuđenika postaju i dio turističke ponude.