Dječije obdanište: „Rastimo uz ples – predškolci na trgove“

16.04.2014.

Obdanište u Rogatici

ROGATICA – „Rastimo uz ples – predškolci na trgove“ je međunarodna manifestacija koju već četiri godine u Srbiji, Crnoj Gori i BiH provodi Dječija plesna asocijacija iz Beograda. Ovoj manifestaciji od ove školske godine, uz punu podršku načelnika opštine Tomislava Puhalca, priključilo se i Dječije obdanište u Rogatici sa čak 90 mališana u dobi od 3 do 7 godina. Oni preko vaspitačica iz Obdaništa i uz plesne koreografije koje je odabrala Asocijacija, a sastoji se od poznatih djela koja pjevaju Dragan Laković, Minja Subota i drugi dječiji zabavljači, uče prve korake plesa u dvije poslijepodnevne grupe i kroz redovne aktivnosti djece u Obdaništu.

– Dvostruki je cilj što smo prihvatili ovu akciju, reče direktorka Obdaništa Nataša Duvnjak. Prvi je želja da što veći broj djece u našem gradu nauči plesati od već od malih nogu. Tim prije što kreativni ples kod djece razvija osjećaj za tijelo u pokretu i posebno utiče na razvioj mašte i stvaralaštva, a preko toga na zdrav stil života i borbu protiv gojaznosti i poremećaja kod djece u ponašanju i učenju. Najkraće, generiše pozitivna osjećanja na socijalne i emocionalne veze.

Drugi razlog je u tome, reče ona, što ćemo imati čast da se i naše Obdanište, a time i Rogatica kao grad i opština, nađu među velikim brojem gradova u regionu u kojim će 1. juna u 18 časova, kao svojevrsni kulturni događaj, na trgovima zajedno plesati više hiljada djece i njihovih roditelja koji će tokom maja takođe proći isti put plesne obuke ali sa nešto skraćenim programom.

Duvnjakova je napomenula da je 2011. u ovom projektu učestvovalo 11 gradova sa 4600 djece, 2012. dvadeset i jedan grad i 9.600 djece i prošle godine 26 gradova sa preko 11.500 djece.

Inače, interes za ovim projektom u Rogatici je bio iznad svih očekivanja. Tako će, nada se direktorka Obdaništa, biti i naredne školske godine, jer rad sa djecom počinje u oktobru i traje 10 mjeseci.