“Eko zona” očistila divlje deponije

27.04.2014.

Eko zona čicšćenje

VIŠEGRAD – Udruženje građana “Eko zona” iz Višegrada 27.04.2014. uspješno je sprovelo globalnu akciju “Lets Do It World Clean Up 2014”, “Očistimo planetu zemlju za jedan dan”. Akcija je sprovedena u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine (BiH), a Višegrađani su se po prvi put uključili u ovu akciju.

Pored “Eko zone” u akciji je učestovavalo oko 150 volontera, što je jedan od najvećih odziva ovoj akciji u BiH, među kojima su bili učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” i Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada, kao i Udruženje osoba sa teškoćama u razvoju “Budi mi prijatelj”, Udruženje hendikepiranih osoba i Savjet mladih iz Višegrada, Omladinska novinska agencija “ONA” BiH.

Sa akcijom se počelo u 9h, tako što su volonteri podijeljeni u petnaest timova i upućeni na lokacije predviđene za čišćenje. Volonteri su očistili širi centar grada, sporedne ulice, višegradska naselja Okolišta, Crnča, Bikavac, Megdan, Šeganje, Glavica, Kalate, Pionirska, prostor oko gradskog stadiona i dvorane, ribarske staze sa obe strane Drine, kao i deponije u selu Okrugla i u blizini sela Veletovo i Bijela.

Eko zona čicšćenje

Tokom akcije čišćenja na lokaciji Okrugla pronađen je minsko-eksplozivno neeksplodirano sredstvo. O ovome je odmah obaviještena PS Višegrad i pripadnici policije su odmah izašli, obezbijedili i obilježili lice mjesta.

Pored donacije u određenom broju rukavica i kesa za smeće sa skromnim budžetom od nešto više od 2KM po učesniku “Eko zona” je uspjela da obezbjedi učesnicima hranu, piće i prevoz, kao i odvoz sakupljenog otpada na gradsku deponiju.

– “Eko zona” se još jednom zahvaljuje svima koji su učestvovali u ovoj akciji, a posebno vrijednim volonterima, brojnim sponzorima i medijskim pokroviteljima akcije. Uskoro nas očekuje još ovakvih akcija, jer naš grad zaslužuje da bude ljepši i čistiji – poručuju iz “Eko zone”.

SRNA