Fočanski speleolozi ispitali 29 pećina i jama

SRNA - Aleksandra Janković - 24. aprila 2014. 058.ba

Speleolozi u Foči

FOČA – Članovi Speleološkog društva /SD/ „Ursus speleus“ iz Foče u prvoj godini od obnavljanja svog rada registrovali su i istražili 29 pećina i jama na području ove opštine.

Osim izrade opštinskog katastra speleoloških objekata, koji će zahtijevati još dosta rada, fočanski speleolozi posebnu pažnju poklanjaju zaštiti i promociji ovog geološko-istorijskog nasljeđa.

Predsjednik SD „Ursus speleus“ Miloš Jakić rekao je Srni da neodgovorni pojedinci uništavaju stalaktite i stalagmite i u pećinama odlažu smeće.

„Za rast jednog centimetra stalaktita i stalagmita potrebno je 100 godina. Trebalo bi kompletno društvo i opština da nam pomognu u zaštiti ovih prirodnih ljepota“, kaže Jakić.

Speleolozi namjeravaju da neke od pećina koje su istražili uvrste u turističku ponudu Foče.

Jakić navodi da se po ljepoti i bogatstvu pećinskim nakitom posebno izdvajaju pećina Kuk u Sijeračkim stijenama na putu Foča-Sarajevo, zatim Velika kutlača u selu Budanj i pećina Ledenjača, u rejonu sela Daničići, u blizini pješčanih piramida, koja je tokom cijele godine okovana ledom i u kojoj se nalaze crteži iz bronzanog doba.

„Pripremili smo projekat za pećinu Velika kutlača, koja nije zahtjevna za obilazak i malim sredstvima mogla bi da se uredi za turističku ponudu“, kaže Jakić.

On dodaje da je u Foči velika zainteresovanost mladih za speleologiju, ali da je glavni problem nedostatak opreme, koja je veoma skupa i za čiju nabavku očekuju pomoć opštine.

Spelološko društvo „Ursus speleus“ osnovano je 1977. godine i prije rata je bilo jedno od najaktivnijih u BiH, poznato po brojnim istraživačkim misijama.

Nazvano je po lobanji pećinskog medvjeda /ursus spelaeus/, za koju se procjenjuje da je stara između 36 i 40 hiljada godina, a koju su fočanski speleolozi pronašli u pećini Kuk.

Društvo je prestalo sa radom 2004. godine, a grupa mladih zaljubljenika u tajanstvene dubine Zemlje obnovila je njegov rad prošle godine. Trenutno je u Foči aktivno petnaestak speleologa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,