Godišnja skupštine Udruženja RVI u Rogatici

Sreten Mitrović - 10. aprila 2014. 058.ba

Invalidi u Rogatici

POLOŽAJ INVALIDA STALNA ZADAĆA

ROGATICA – Delegati koji predstavljaju 240 ratnih vojnih invalida (RVI) u opštinu Rogatica prošlog ponedeljka održali su redovnu godišnju skupštinu, kojoj je kao gost prisustvovao i predsjednik Saveza udruženja RVI Republike Srpske Dragan Grahovac.

Uz dopunu članova Skupštine, Predsjedništva i Nadzornog odbora izvršena je i analiza rada Udruženja između dvije skupštine i usvojen plan rada za preostali dio tekuće godine.

U skupštinu je kooptirano sedam članova, a za nove članove Predsjedništva izabrani su Slobodan Mrkajić i Aleksandar Tomić, U Nadzorni odbor imenovan je Đorđo Samardžić.

Izvještaj o radu Udruženja između dvije skupštine podnio je predsjednik Ilija Devura i tom prilokom između ostalog naglasio:

– Udruženje RVI u Rogatici djeluje već četiri godine. Cilj je pobnoljšanje položaja RVI koji žive na području opštine. U prošloj godini, za razliku od predhodnih, rad je bio otežan zbog uskraćivanja materijalne podrške od strane opštinske administracije. Sve se svelo na sredstva ostvarena od članarine (marka mjesečno), sredstava dobivenih povratom doprinosa od zaposlenih RVI i rijetkih donacija, u ukupnom iznosu od 6200 maraka.

– I pored tako oskunih sredstava, dodao je Devura, Udruženje je realizpovalo najveći broj planiranih aktivnosti. Dostojanstveno je proslavljena krsna slava Sveti Pantelejmon na kojoj su, uz ostalo, uručene zahvalnice zaslužnim donatorima i prijateljima Udruženja. Među njima su ŠG „Sjemeć“ i Zavisno preduzeće „HE na Drini“ u Višegradu, a iz skromnih sredstava pružena je pomoć za dvije porodice umrlih RVI. Uručene su i dvije pomoći pri smrti člana porodice RVI, pet pomoći uz liječenje RVI i dvije pomoći RVI koji su u teškom materijalnom stanju, sve u ukupnom iznosu od 1030 maraka. Uz to, Udruženje je aktivno posredovalo između Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje RVI i asistiralo u izradi projekata za samozapošljavanje i zapošljavanje kod poslodavaca.

Invalidi u Rogatici

Plan rada u preostalom dijelu ove godine članovima skupštine prezentirao je predsjednik Predsjedništva Milomir Ećimović.

– Kao prioritetan zadatak Udruženja, rekao je on, ostaje briga o svim RVI i njihovim porodicama. U prvom redu to je zapošljavanje kroz pomoć Fonda iz Prijedora, a uz 2000 maraka, koliko je Udruženju odobreno iz budžeta opštine za ovu godinu, povećaće se broj onih kojim će se pružiti novčana pomoć. Organizovaće se obezbjeđenje ogrijevnog drveta uz plaćanje na šest jednakih rata. Nastaviće se obilazak težih RVI, posebno tokom bolničkog liječenja, intenzivirati saradnja sa Savezom udruženja RVI Srpske, Administrativnom službom opštine i drugim institucijama i nevladinim organizacijama. U granicama mogućnosti organizovaće se sportska druženja i maksimalno pomoći članovima oko ostvarivanja zakonom predviđenih prava.

Ećimović je obavijestio skupštinu da je Udruženju RVI u Rogatici ove godine pripala čast da bude domaćin krsne slave RVI Republike Srpske Svetog Pantelejmona, 9. avgusta, i da se nada da će to veliko priznanje do kraja opravdati.

Skupštinu je pozdravio i rad Udruženja pohvalio predsjednik Saveza udruženja RVI RS Dragan Vrhovac. On je posebno govorio o nizu pokušaja Saveza na poboljšanju života RVI i unapređenju rada organa od opštinskih udruženja do Saveza kroz saradnju sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske. Naglasio je i da Savez ne podržava proteste koje organizuju tamo neka divlja udruženja „veterana“, jer je tu više politike i ličnih interesa nego brige o borcima, a RVI nema nigdje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: