Hitno osposobiti prugu od Vardišta do Višegrada

11.04.2014.

Dragoljub - Ćiro

VIŠEGRAD – Direktor “Željeznica Srbije” Dragoljub Simonović rekao je danas Srni u Višegradu da je potrebno što prije popraviti prugu uskog kolosijeka od Vardišta do Višegrada kako bi se na njoj normalno odvijao saobraćaj za turiste od Mokre Gore do grada na Drini.

“Zbog oštećenja pragova ispod željezničkih šina bilo bi nesigurno da stari voz `ćiro` saobraća na ovoj relaciji, ali su `Željeznice Srbije` spremne da uz dogovor sa `Željeznicama Srpske` učestvuju na sanaciji pruge i osposobe je za saobraćaj”, dodao je Simonović.

On je naglasio da treba samo pravno regulisati ovo pitanje a da će pragove obezbijediti “Željeznice Srbije” i obaviti tehnički dio posla s obzirom da su im “Željeznice Srpske” privremeno ustupile obnovljenu prugu uskog kolosijeka od Vardišta do Višegrada na korištenje.

“Nadam se da će procedure biti završene, oštećenja popravljena, a prvi turisti `ćirom` će već za mjesec dana moći putovati od Mokre Gore do Višegrada”, naveo je Simonović.

On je danas prisustvovao polasku prvog voza u ovoj turističkoj sezoni od Mokre Gore do Šargan Vitasa preko čuvene Šarganske osmice.

Direktor “Željeznica Srbije” je sa saradnicima zatim posjetio most Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu i kompleks Andrićgrada.