Intervju sa Lukijanom Ivanovićem, novom zvijezdom zabavne muzike

24.04.2014.

Lukijan Ivanović u Višegradu

VOLIM STINGA ALI I NARODNJAKE

VIŠEGRAD – Finalista X Faktora, Lukijan Ivanović iz Banja Luke preko noći je postao popularna zvijezda zabavne muzike u regionu. Za Vaskršnje praznike sa porodicom je boravio u Višegradu i Čajniču, nastupio u Kafe „Galeriji“ i gostovao u programu Radio Višegrada. Tom prilikom nastao je i ovaj intervju.

-Na početku jednostavno pitanje: odakle sa porodicom u Višegradu i Čajniču?

„Sva moja bliža rodbina je iz ova dva grada. Mama Mirjana je iz Vardišta kod Višegrada, iz familije Nešković, a tatina familija je u Čajniču. Tako smo uz ovaj praznik spojili ugodno sa korisnim, jer me na nastupu u „Galeriji“ muzički pratio otac Nebojša“.

-Kako je bilo na super finalu X Faktora?

„Ušao sam u top pet i na kraju sam bio četvrti, što je za mene jako veliki uspeh, imajući na umu da je u ovom takmičenju bilo nekoliko hiljada mladih pevača. Osećaj je bio neverovatan, Beogradska Arena puna, među njima i moji fanovi „Mali vatreni“. Mislim da su svi videli koliko sam uživao u izvođenju pesama“.

-Ono po čemu se razlikuješ od brojnih zabavnjaka u svom repertoaru imaš i pjesme izvođača koji se rijetko emituju na radiju i televiziji.

„U slobodno vreme volim da pevam Stinga, Majkl Boltona i druge pevače. Voleo bih da u koncertnim salama pevam i tu vrstu muzike. Ali nakon X Faktora sam se malo prilagodio i komercijalnoj muzici koja se nama nameće“.

-Nastanjeni ste u Banja Luci, otac je iz Čajniča, majka iz Višegrada, a govoriš ekavski?

„Rođen sam u Užicu, gde smo sa mamom bili tokom proteklog rata. Odrastao sam u Požegi, gdje smo živeli 13 godina, odakle smo se preselili u Banja Luku“.

-Ti si dijete muzičke porodice.

„Otac mi je od malih nogu muzičar, peva, svira gitaru i bubnjeve i svo ovo vreme živimo od toga. I majka je u mladosti pevala po raznim festivalima, samostalno i sa horovima. Tim stopama još kao deca krenuli smo ja i sestra Kristina“.

-Za sestru Kristinu, popularnu Kiki iz dječijeg šoua koji je prije nekoliko godina emitovan na RTRS-u, često kažeš ta je bolji pjevač od tebe.

„Ona je izvanredan ženski vokal, a nakon njene pobede na Đurđevdanskom festivalu dobili smo ponudu od tadašnje direktorice televizije Mire Lolić Močević da Kristina dođe u Banjaluku. Tata je to prihvatio i preselili smo svi, od kada je sve krenulo. Emisija jedna, emisija druga, serijal za serijalom…“.

-Tvori i Kristinini muzički putevi krenuli su od dječijih festivala.

„Ne znam tačno koliko sam imao godina kad sam zapevao na prvom dečijem festivalu. Kristina je bila još mlađa. Pre toga bio sam u raznim horovima, a prvu pobedu zabeležio sam na „Raspevanom proleću Srbije“, zatim uspešno nastupamo na „Đurđevdanskom festivalu“, pa na festivalima u Užicu, Goraždu, Sarajevu, Rožajama… Tata je imao mali studio, pisao je muziku i aranžmane, što nam je olakšavalo nastupe na tim festivalima“.

Lukijan Ivanović i Slavko Heleta

-Kako teku nastupi, gdje sve gostuješ?

„Predstoji turneja sa X Faktorom, imam mnogo ponuda za nastupe po klubovima u raznim sredinama. Ali još uvek se nisam u potpunosti oporavio od napora vezanih za X Faktor. Bilo je izuzetno zahtevno pet meseci, a zbog buduće karijere sam privremeno stao sa studijem na Muzičkoj akademiji. Smatram da sam uspeo i da dalja karijera zavisi od mene, jer imam 21 godinu i vreme radi za mene“.

-Ti si i kompozitor svojih pjesama. Kad će prvi album?

„To će morati malo da sačeka, jer je аlbum jako skupa investicijaako nemaš sponzora. Jedna pesma je gotova zahvaljujući Emini Jahović, koja mi je obezbedila najpoznatijeg Turskog aranžera. U planu je snimanje još jedne moje pesme, a potom i drugih. Sve je to jako skupo i gledam da to sve sam uradim, pa zato prve honorare već ulažem u tehniku, za neki budući studio. Zanima me produkcija, planiram da sutra postanem producent vlastitih i pesama za moju sestru, kao i za druge pevače“.

-Kako je primljen tvoj uspjeh u Banjaluci, Višegradu, Čajniču…

„Banjalučani, posebno mlađi, su me izvanredno primili i podržali kao glasači. U Čajniču sam sa familijom bio u jednom kafiću, gde je bilo pesme, autograma i slikanja. Slično je bilo i u Višegradu, pogotovo u Vardištu“.

-U tvojoj familiji Ivanović ima jedan momak, pod nadimkom Goci, koji je izuzetno popularan u jednoj drugoj vrsti muzike, vašarskoj. Kako ti gledaš na tu muziku?

„Vozi me na Pale preko ledina… ma nemam problem, ja čak u slobodno vreme i slušam takvu vrstu muzike. Moj otac je u pop, rok, zabavnoj i narodnoj muzici kao profesionalni muzičar. Od toga živimo i zašto bi se stideli. Na nastupima muzičari moraju da znaju svaku vrstu muzike, kako bi pogodio želje publike. Zato je moj repertoar sve više šarolik, bukvalno od Stinga pa do Žareta i Gocija. Zašto da ne, i ja u slobodno vreme volim zapevati neki dobar narodnjak“.

-Gdje vidiš sebe u bliskoj budućnosti u zabavnoj muzici?

„Dali će biti zabavna, nisam baš siguran, jer mi se ovih dana javljaju Grci koji mi nude pesme i aranžmane sa grčkom muzikom. Imam dosta ponuda sa svih strana. Videću, vidim sebe kao muzičara koji će pokušati da nešto promeni u muzici, jer sam čitav život bio neka vrsta buntovnika. Da li će mi se to obiti o glavu vreme će pokazati. Mlad sam, jak sam, muzički obrazovan i vreme će pokazati koliko ću uspeti“.

-Tvoj stariji brat, ti i sestra do sada ste obavezno provodili cijele raspuste kod familije u Vardištu i Čajniču. Hoće li to i ubuduće biti tako?

„Naravno da se tu neće mnogo toga promeniti, ali će za te posete i letovanja biti znatno manje vremena, zbog obaveza“.

-Hoćeš li u skorije vrijeme raditi nešto više od nastupa u klubovima?

„Danas se najveći novac za nastupe ipak zarađuje u klubovima, gde dominira narodnjački melos. Imam ideju da u Banskom Dvoru u Banjaluci održim dvočasovni koncert, gde ću pokušati da publici nametnem lepu zabavnu muziku. Ako bude prihvaćeno nastaviću tako dalje. Ako ne prođe prilagodiću se muzičkom tržištu i uz hitove polako plasirati moju muziku“.

-Kratka poruka tvojim sve brojnijim obožavaocima.

„Budite vedri i nasmejani, volite muziku, jer muzika oplemenjuje i sve nas čini boljim ljudima. Kad ujutro ustanete i čujete neku lepu melodiju pred vama je vedar i uspešan dan“.