Košarac: Pojedine stranke rade na slabljenju Srpske

11.04.2014.

Staša Košarac

FOČA – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac danas je u Foči ukazao na tendenciju međunarodne zajednice, koja sa određenim strankama iz Republike Srpske radi na zagovaranju slabljenja Srpske, kao i institucionalnih napora Srpske u jačanju doze samoopredjeljenja za ostvarivanje nezavisnosti.

Košarac je razgovarao danas sa predstavnicima Boračke organizacije o problemima boračkih kategorija u fočanskoj opštini, te o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Košarac je upozorio da Koalicija “Prvi mart”, zajedno sa bošnjačkim političkim strankama, pokušava da onemogući donošenje zakona o prebivalištu kako bi otvorili prostor za izborni inženjering u BiH.

“Razgovarali smo i o materijalno-socijalnom statusu demobilisanih boraca, porodica ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Predstavnici Boračke organizacije istakli su da su zadovoljni programom potpunog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, te da je taj proces u ovoj opštini u završnoj fazi”, rekao je Košarac za Srnu.

On je napomenuo da je otvoreno pitanje zapošljavanja, prije svega, demobilisanih boraca.

“Informisan sam da će lokalna boračka organizacija u narednom periodu pokušati sa privrednim subjektima u ovoj opštini da nađe način da prioritet u zapošljavanju imaju demobilisani borci i porodice poginulih”, naveo je Košarac.

Predstavnici Boračke organizacije izrazili su nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja počinilaca ratnih zločina nad srpskim civilima na području opštine Foča, za koje još uvijek niko nije odgovarao.

Košarac je istakao da je ključni problem u odnosu međunarodne zajednice i pravosudnih institucija na nivou BiH.

“Visoki sudski i tužilački savjet, Sud i Tužilaštvo BiH ponašaju se po principima koje zagovara međunarodna zajednica, tako da ne odgovaraju domaćim političarima”, naveo je on.

Košarac je podsjetio da je cilj Republike Srpske, posebno SNDS-a, bio da se pokrenu izmjene zakona da bi tužioci i sudije odgovarale domaćim institucijama, a ne strancima.