Košarac: Srpska uz Abazoviće u sporu protiv BiH

06.04.2014.

Staša Košarac kod Abazovića

ROGATICA – Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac danas je u selu Bjelogorci kod Rogatice posjetio porodicu Dragomira Abazovića, koja je postradala 2006. godine u napadu pripadnika Sfora, i poručio da će Republika Srpska ovoj porodici pružiti svaku vrstu pomoći kako bi bio dobijen spor protiv BiH, koja nije zaštitila svoje građane.

Košarac je rekao novinarima da je BiH u ovom slučaju pokazala svoju potpunu apsurdnost u vezi sa zaštitom ljudskih prava njenih građana, ocijenivši da su pravosudne institucije na nivou BiH “opšta lakrdija”, jer vrše jednu vrstu selektivne pravde.

On je naveo da je slučaj porodice Abazović primjer kako se krše ljudska prava građana, te napomenuo da su u ovoj porodici i danas vidljive rane koje su rezultat intervencionizma pripadnika Sfora.

Košarac je ocijenio da bi zbog svega najbolje bilo da Abazovići pokrenu novi postupak protiv BiH.

“BiH, svojim ignorantskim odnosom, i dalje vrši diskriminaciju građana srpske nacionalnosti, jer je ovdje žena ubijena, a njen jedanaestogodišnji sin ranjen, za šta niko nije odgovorao”, podsjetio je Košarac.

On je napomenuo i da Tužilaštvo BiH nikada porodici Abazović nije odgovorilo na pitanje da li je u ovom slučaju postojao nalog za hapšenje.

“Institucije Srpske su okupirane ovakvim problemima i želi se dati doprinos da porodica Abazović dođe do istine i da oni koji su izvršili agresiju na njihova prava odgovaraju”, rekao je Košarac.

Italijanski karabinjeri su u ranim jutarnjim časovima 5. januara 2006. godine opkolili kuću Dragomira Abazovića i počeli da pucaju.

U tom napadu teško su ranjeni Dragomir Abazović i njegov jedanaestogodišnji sin Dragoljub, dok je njegova supruga Rada od posljedica ranjavanja umrla u fočanskoj bolnici.