Kusturica: Sve Srbe pod istu šatru

03.04.2014.

Emir Kusturica

Sve što ima napolju ima i unutra. Tako postoji i vjerovanje da za svaku boljku može u prirodi da se nađe lijeka. Stvar je jedino drukčija kada je u pitanju vlasnik novokomponovane BN televizije Vlado Trišić. Majka priroda mu je okrenula leđa iako je ihihi vremena proveo po livadama u blizini Bijeljine. Tada je, kako kažu upućeniji, čuvajući krave, uspješno obavljao posao čobana. Očevici tvrde da se u tom poslu snalazio bolje od pasa. Trčkarao čobančić, petljao se kravicama oko nogu, sve dok jednom nije dobio volovsku kopitu u glavu! Primjećeno je da se od tada čudno ponaša a njegovi dugogodišnji prijatelji tvrde da je taj plodotvorni udarac bio presudan ne samo u napuštanju čobanskog bisnisa. Tada je izgleda rođena i programska šema BN televizije.

Triša je stojički nosio taj udarac kroz život i razvijao se uglavnom prateći, danas njegov lako prepoznatljiv stil: SVAKI RUTO VOLI ŽUTO! Pokušavao je da udarac potisne u zaborav! Nažalost nije mu pošlo za rukom a najveća muka je izbila na površinu kada je napravio BN televiziju. No pokazao je umjeće opredjelivši se za lagodnu filozofiju da narod treba držati nisko, što niže. Uspješno je zamješao sise pjevaljki čija je muzika i plesni aranžmani inspirisana pakistanskim svadbama, stambolskim muzičkim smetljištima i grčkim šljamom. Sve to garnirano sa pladnjevima mješanog mesa, donijeli su direktno pred gledaoca smrad polupraznih kafana udaljenih balkanskih drumova! Sise, mješano meso u programskoj šemi udarenog kopitom, potom zamjene visokoumne teme provincijskih kolosa koji raspravljaju o sudbini svijeta. Onda opet drmaju sise, pa guzice, pa opet intelektualna politička elita Trišinog nivoa i Trišine mjere. Ma samo nek se drma i nek je lijepo! Na kraju programa koji se izrodio poslije udarca volovske kopite u glavu, ostaje utisak kao da je i sam gledaoc pretrpio isti udarac. Sve postaje slika Trišinog genetskog inženjeringa. Čovjek jednostavno povjeruje da je sve moguće. Na tijelu svinje može da stoji glava krave, a na glavi medvjeda da se vijori tijelo zeca…

Najnoviji ukras na tijelu svinje je serijal “Afere” izvjesne BN-ove bratske produkcije! “Istraživač” i Trišketov brat po pjesmi, izvjesni Vasković u Srebrenici poznatiji pod nadimkom Vaske, od Andrićgrada, za malu lovu, pravi “aferu”. Istraživač “nije došao u Andrić grad” da utvrdi istinu o gradnji nego je, po svom običaju, stvorio sliku na daljinu i materijalima koje mu je brat Triša proslijedio. Mora se priznati da je Vaske upotrebio i vizuelne efekte na visokom nivou. Prikazuje ugovore a onda pusti efekat prašine u prvi plan! Odmakao Vaske od bazičnih intrukcija BBCijevih trenera kako se degradiraju oni koji nisu na liniji globalizacije. Dobro što istraživač Vaske nije znao da je zgrada hidrocentrale prodata kao gotova zgrada koju je Andrić grad izgradio za svoj novac ali kako da se ne da uporedi broj izgrađenih kvadrata sa količinom potrošenog novca pa da iz eventualne neusklađenosti krene u istraživanje (nema niti jednu izjavu onih protiv kojih je uperio oštricu noža).

Taj zdušni pokušaj Vasketa i Triše da unize Andrićgrad korenspondira sa svima onima koji se protive, da se recimo, u ovom gradu na dostojan način obilježi stogodišnjica Prvog svetskog rata. Vaske i Trišo ne kriju da vole da obrću stvari i da sve što je vrijedno bacaju u blato. Pošteno govoreći, Vaske i njegova misija nisu bili prihvatljivi ni za USAID, koji je poslije pregleda emisije odbio da brendira ovo djelo uprkos činjenici da je generalno pomogao producenta pomenutog filma i serijala, portal Žurnal. Ali Vaske je prihvatljiv za Trišu kada god mu zatreba.

Da li su to Triša i Vaske odlučiili da i mene drže tako nisko kao što drže čitav srpski narod!?