Kusturica: Vasković i Trišić bacaju u blato sve što vrijedi

03.04.2014.

Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ističe da novinar Slobodan Vasković i vlasnik BN televizije Vladimir Trišić pokušavaju da unize Andrićgrad, te da ne kriju da vole da “obrću stvari” i sve što je vrijedno “bacaju u blato”.

On je dodao da zdušni pokušaj Vaskovića i Trišića da unize Andrićgrad korespondira svima koji se protive da se u tom gradu na dostojan način obilježi 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kusturica, u autorskom tekstu za “Blic”, navodi da Vasković od Andrićgrada, za male pare, pravi “aferu”.

“Istraživač` nije došao u Andrićgrad da utvrdi istinu o gradnji, nego je, po svom običaju, stvorio sliku na daljinu i materijalima koje mu je proslijedio `brat` /vlasnik BN televizije Vladimir/ Trišić”, ističe proslavljeni srpski režiser povodom filma “Na Drini Kusturica”.

Režiser navodi da je Vasković upotrijebio i vizuelne efekte na visokom nivou – prikazuje ugovore, a onda pusti efekat prašine u prvi plan, te da je odmakao od bazičnih instrukcija Bi-Bi-Sijevih trenera kako se degradiraju oni koji nisu na liniji globalizacije.

Kusturica ističe da Vasković i njegova misija nisu bili prihvatljivi ni za USAID, koji je poslije pregleda emisije odbio da brendira to djelo, uprkos činjenici da je generalno pomogao producenta pomenutog filma i serijala portala “Žurnal”.

Napominjući da zgrada hidrocentrale nije prodata kao gotova, već da ju je Andrićgrad izgradio za svoj novac, Kusturica poručuje da broj izgrađenih kvadrata treba uporediti sa količinom potrošenog novca, pa tek iz eventualnih neusklađenosti krenuti u istraživanje.

“Da li su to Triša i Vaske odlučili da i mene drže tako nisko kao što drže čitav srpski narod?!”, zapitao je Kusturica.

SRNA