Miloš Vidaković dobio svoju ulicu

Opština Rudo - 12. aprila 2014. 058.ba

Ulica Miloša Vidakovića

RUDO – Prvi pjesnik Rudog, Miloš Vidaković, dobio je svoju ulicu u Rudom.

Rođen je 1891. godine u Štrpcima, opština Rudo. Umro je od tuberkuloze 02.10.1915. godine, u 23. godini života, u Velesu. U svom kratkom životnom vijeku uradio je zaista mnogo. Bio je prevodilac, književnik, književni kritičar, urednik lista „Narod“, pripadnik „Mlade Bosne“ i lični prijatelj Iva Andrića. Napisao je zbirku pjesama „Carski soneti“, preveo Meterlinhovo dijelo „Plava ptica“ i napisao veliki broj književnih kritika. Utemeljitelj je tzv. slobodnog stiha (ves libre). Zbog svega ovoga, s punim pravom je nosio ime „princ pjesnika“.

Povodom stogodišnjice njegove smrti, Skupština opštine Rudo, CKPD „Prosvjeta“ Rudo i književnici Rudog, pokrenuli su inicijativu za promjenu naziva ulice „Pionirska“ u ul. Miloša Vidakovića. Odlukom Skupštine opštine br.01-022-175/12, Miloš Vidaković dobio je, apsolutno zasluženo, svoju ulicu. Istina, trebalo se to uraditi mnogo ranije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,