Na saboru vjernici iz više opština Stare Hercegovine

SRNA - 20. априла 2014. 058.ba

Vaskrs ispred hrama u Foči

FOČA – Vaskršnji sabor okupio je danas ispred hrama Svetog Save u Foči pravoslavne vjernike iz više opština Stare Hercegovine.

Sabor je počeo kulturno-umjetničkim programom u kome su učestvovale izvorne pjevačke grupe, guslari, zdravičari i frulaši iz Foče, Kalinovika i Novog Goražda, nakon čega je proslava najvećeg hrišćanskog praznika nastavljena uz tradicionalno kolo i muziku.

Starješina hrama Svetog Save, jerej Nenad Tupeša rekao je da Fočaci danas obilježavaju godišnjicu od otvaranja najvećeg pravoslavnog hrama u BiH.

„Na Vaskrs prošle godine počeli smo da bogoslužimo u novoizgrađenom hramu i ove godine za nas je Vaskrs još veći doživljaj. Vijekovna težnja našeg naroda da ima crkvu u centru Foče ispunila se i od prošle godine se upotpunila, jer je hram Svetog Save dobio konačno svoj izgled i bogoslužbenu funkciju“, istakao je Tupeša.

Plavi neveni u Foči za Vaskrs

On je rekao da na današnji dan ljudska usta treba da ćute, a srce da govori, upravo kao što govori srce pravoslavnih Srba u Foči, što pokazuje današnji sabor.

Vaskršnji sabor u Foči ranije se održavao ispred hrama Svetog Nikole, a novo mjesto okupljanja od 2006. godine, kada je počela njegova gradnja, postao je prostor ispred hrama Svetog Save.

Vaskršnji sabor organizovali su Crkvena opština fočanska, opština Foča i Izvorna grupa „Plavi neveni“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,