Nagrada za upravnu zgradu “HE na Drini” među 264 rada [FOTO]

MPU Beograd - 30. aprila 2014. 058.ba

Zgrada HE u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Ovogodišnji 36. Salon arhitekture održan je u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 26. marta do 30. aprila 2014. godine i protekao je u znaku velikog jubileja – četrdeset godina od osnivanja Salona arhitekture (1974-2014).

Na konkurs je prijavljeno 264 rada a za izlaganje na Salonu selektovano je 114 radova, od kojih se u konkurenciji za nagrade našlo 74 rada.

U okviru izbora za najbolje djelo u inostranstvu, nagrada je pripala Branislavu Mitroviću, Ognjenu Krašni i Siniši Tataloviću za realizovano djela upravna zgrada preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ a.d. u Andrićgradu u Višegradu.

U okviru pratećeg programa Salona predstavljeni su brojni gosti iz zemlje i inostranstva kao i teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.

Riječ autora

Mitrović je ranije, prilikom otvaranja upravne zgrade “HE na Drini”, naveo da je za njega profesionalni izazov bio da u gradu od kamena projektuje objekat, koji će svim elementima biti uklopljen u njegovu strukturu.

„U kamenu se u građevinarstvu dugo nije radilo, pa je ovaj projekat na neki način vraćanje našim izvorima“, smatra Mitrović. „Prateći svog prijatelja režisera Emira Kusturicu, idjenog tvorca Andrićgrada, dao sam zgradi moderniji izraz koji priliči početku 21. vijeka. Kada je reč o tehnologiji i funkciji, upravna zgrada se uklapa u okruženje ne samo grada od kamena, nego i u širi kontekst cele regije“, dodao je Mitrović.

Salon arhitekture u Beogradu

36. Salon arhitekture

Riječ korisnika objekta

Mile Lakić, direktor preduzeća “HE na Drini” Višegrad, naglašava da su i do sada dobijana brojna neformalna priznanja za ovaj novi objekat:

“Svakodnevno smo svjedoci da se naši gosti i gosti Andrićgrada dive upravnoj zgradi „HE na Drini“ smještenoj u Andrićgradu. Od idejnog rješenja i izrade projekta profesora Mitrovića, preko kvalitetne gradnje u režiji profesora Kusturice, nama je preostalo da zgradu i opremimo na potrebnom nivou. Smatram da smo u tome i uspjeli, jer kako nam kažu poslovni partneri iz svijeta, ovakva velelepna zgrada se može smjestiti u bilo koju svjetsku metropolu.

Drago nam je da je to upravo u Višegradu a siguran sam da je ovo samo početak „ubiranja“ nagrada i priznanja kako za ovaj objekat tako i za Andrićgrad.” – istakao je Lakić.

O salonu

Misija Salona svih ovih godina bila je da se istakne uloga i značaj arhitekture u razvoju društva, pluralnost i kvalitet arhitektonskih rješenja i graditeljski standardi, ali i alternativne, istraživačke ideje i projekti. Osim što reflektuje arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je od osnivanja bio mjesto i prilika za razmjenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava.

Salon Arhitekture Gran Pri

Gran pri

Žiri 36. Salona arhitekture sačinjavali su Aleksandar Bobić, Aleksandar Keković, Tanja Manojlović, Bojana Pejić i Milorad Vidojević.

Prestižni “Gran pri” 36. Salona arhitekture dodijeljen je Milanu Ðuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato za realizovano djelo Kombinovana dečja ustanova „Tesla-nauka za život“ u bloku 67 na Novom Beogradu.

[royalslider id=“104″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,