Navršava se 10 godina od ubistva Novice Lukića u Višegradu

17.04.2014.

Garča

VIŠEGRAD – U nedelju 18. aprila 2004. godine, u svojoj porodičnoj kući u naselju Garča, ubijen je inženjer poljoprivrede Novica Lukić.

Tog kobnog dana, Višegrad je bio u šoku, jer je ubijen nevin čovjek. Očevici su potvrdili a javnosti je i zvanično saopšteno, da su akciju izveli pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS-e po naredbi Okružnog suda Srpsko Sarajevo u cilju hapšenja lica osumnjičenih za ratne zločine.

O tom stravičnom događaju izvještavali su mnogi mediji. Prema pisanju lista „Vreme“ u akciji je učestvovalo oko stotinu pripadnika specijale policije uz sadejstvo drugih jedinica iz sastava MUP-a RS-e.

Čitava akcija je bila pod nadzorom Evropske policijske misije. Isti izvor je naveo, da je porodica ubijenog tvrdila da je Novica bio goloruk i nevin. Ružica Lukić, supruga ubijenog, koji je imao 42 godine, izjavila je novinarima da njen muž nije pružao oružani otpor policiji, navodeći da su specijalci u njenog supruga pucali odmah, nakon što im je u pidžami otvorio vrata.

„Pao je kao pokošen u hodniku a meni su naredili da legnem na pod susjedne sobe“, izjavila je tada Ružica Lukić, ljekar u Regionalnom medicinskom centru u Foči.

Prema pisanju „Glasa javnosti“ u kratkom izvještaju sa obdukcije tijela ubijenog Novice Lukića, kojeg je obavio dr Ilijas Dobrača iz Sarajeva, pominje se da je smrt posljedica od više zrna ispaljenih iz ručnog vatrenog oružja. Jedan od bliskih rođaka porodice Lukić ispričao je, da je na tijelu nastradalog vidio sedam rana, jedna na natkoljenici, tri prostrelne rane na desnoj strani grudnog koša, najmanje jedan metak direktno kroz srce a vidio je rane i na lijevoj ruci ubijenog. Sudeći po rasporedu rana, na Novicu je pucano iz dva pravca“, govorio je sagovornik „Glasa“.

ZAŠTO JE PROLIVENA NEVINA KRV?

U znak protesta, na dan sahrane, na višegradskom Trgu se okupilo nekoliko hiljada građana, dok je preko ozvučenja odjekivao „Marš na Drinu“. Njima se obratio tadašnji načelnik opštine Višegrad Aleksandar Savić i sam se pitajući zašto je prolivena nevina krv i pozvao građane da odu do kuće ožalošćenih. Nekoliko hiljada ljudi je ispunilo glavnu ulicu, koračali su u tišini, bez ijednog transparenta. Pred kućom žalosti u naselju Garča jauk i lelek Lukićevih roditelja. Na sahranu je došao Slavko Jovičić-Slavuj, borac za ljudska prava napaćenog srpskog naroda. Mediji su saopštili da niko iz tadašnje Vlade RS, kojom je predsjedavao Dragan Mikerević, nije došao na sahranu Novici Lukiću.

Mikerević je u izjavi za medije rekao da će Vlada donijeti političke odluke i da će svi oni za koje se dokaže da su krivi biti povrgnuti zakonskim propisima.

Zoran Đerić, koji je tada bio Ministar unutrašnjih poslova RS-e, naredio je direktoru policije, da hitno formira tim koji će utvrditi eventualnu odgovornost pripadnika MUP-a, koji su planirali i izveli akciju u Višegradu u kojoj je poginuo Novica Lukić.

Kasnije, tokom suđenja bivšim specijalcima, Radomir Njeguš bivši direktor policije RS-e, kazao je da je znao za akciju u kojoj je ubijen brat haškog optuženika, ali i da su i njemu mnoge stvari oko organizacije policijske akcije ostale nejasne“, prenijele su „Nezavisne Novine“.

PRITISAK MEĐUNARODNE ZAJENDICE

Visoki predstvanik u BiH Pedi Ešdaun je povodom ubistva Novice Lukića u Višegradu upozorio da su policajci izvršavali obaveze RS-e i države BiH i dodao da bi bilo strašno ako bi policajce okrivili oni koji već dugo opstruišu saradnju RS-e sa haškim tribunalom. Ešdaun je još rekao, da je pripadnicima specijalne policije dužnost da privedu osobe optužene za ratni zločin.

„Novica Lukić nije bio osumnjičev za ratni zločin, nije učestvovao u ratnim dejstvima, protiv njega se nije vodio krivični postupak, bio je inženjer poljoprivrede zaposlen u HE Višegrad, živio je mirnim porodičnim životom u svojoj kući, bio je oženjen, otac jednog djeteta.

Došli su bez najave, bez upozorenja, naoružani, sa fantomkama i kerovima, provalili vrata, pucali su mu u noge, pa u grudi, umotali ga u ćebe pa svukli na put kroz rasječenu orgadu, odvezli ga mrtvog do bolnice izbacili i otišli“, ovako je opisao ubistvo nevinog čovjeka, sagovornik lista „Glas Javnosti“, na groblju Kosovo Polje, gdje je prije deset godina sahranjen Novica Lukić.