Nevolje voćara u Rogatici – magla i mahovina zadaju glavobolju

Sreten Mitrović - 15. априла 2014. 058.ba

Mahovina na šljivama u okolini Rogatice

Mahovina na šljivama u okolini Rogatice

ROGATICA – Posljednjih godina na rastinju u većem dijelu opštine Rogatica, posebno u krugu od 8 do 10 kilometara od centra opštine, u kanjonu Prače i Drine primijećena je neuobičajeno veliko prisustvo mahovine i lišajeva na stablima i granama. Podjednako su napadnuta voćna stabla i listopadno šumsko rastinje.

Ova pojava uveliko zabrinjava uzgaivače voća, posebno šljiva. Zbog ogromnog prisustva mahovine pojedina stabla daju manji rod, a sve je češće i više sušenja cijelih voćki. Šta je uzrok ovoj pojavi i kako se protiv nje boriti za odgovor obratili smo se Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, kancelarija u Sokocu.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Marko Govedarica iz ove Službe reče da se mahovina u zajednici sa lišajevima javljaju u ekstenzivnim, starim i zapuštenim voćnjacima, kakvi su najvećim dijelom u opštini Rogatica, i negativno utiču na biljku smanjenjem rodnog potencijala, a pogodna je i za naseljavanje mnogih prouzrokovača bolesti i štetočina koje dovode i do sušenja cijelog stabla.

– Zato, smatra on, najbolja zaštita je krčenje starih zasada i uvođenje novih sorti sa tretiranjem biljaka fungicidima na bazi bakra kasnim prskanjem ili tretiranjem na početku vegetacije.

Mahovina na šljivama u selu Stari Brod

Mahovina na šljivama u selu Stari Brod

Pošto mahovina i lišajevi istovremeno napadaju i šumsko rastinje za razlog njihove pojave i kako se sa njima boriti, pitali smo i Nebojšu Šubaru, diplomiranog inženjera šumarstva u ŠG „Sjemeć“ u Rogatici?

– Moje je mišljenje da je vlaga koju je donijela akumulacija jezera HE „Višegrad“ razlog pojave neuobičajeno guste magle u rogatičkoj kotlini, a iza nje je došla mahovina i lišajevi na rastinje koja se posebno primijećuje u vrijeme mirovanja u kasnim jesenjim i ranim proljećnim danima, odnosno kad na rastinju nema lišća.

– Sudar oštre planinske klime koja dolazi sa planina i nešto toplijeg vazduha, koji dolazi sa jezera hidroelektrane, pogoduje rastu o jednoj vrsti takozvane lisne mahovine. Ispod nje se razvija mikrobiološki svijet koji oštećuje drvo i skuplja vlagu zbog koje napadnuto drvo vremenom trune, suši se i nestaje, kazuje Šubara.

Mahovina na šljivama kod sela Okruglo

Mahovina na šljivama kod sela Okruglo

On dodaje da šumari zasad ovu pojavu samo prate. Neke posebne mjere ne preduzimaju, jer su napadnute niske degradirane šume i šikare, pa nema veće štete. Voćari su u težoj situaciji. Oni će vrlo brzo moratiu da nađu način i sredstva za borbu sa ovom napasti.

Da će se stanje na ovom planu uskoro mijenjati, po mišljenju inženjera Govedarice, uliva nadu novoformirano opštinsko udruženje voćara u Rogatici. U svom programskom opredjeljenju zaštita i uzgoj voćnjaka su na prvom mjestu pa će tako doći na red borba sa mahovinom i lišajevima u postojećim voćnjacima, pri čemu će imati punu stručnu podršku naše Službe.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,