Novi dekan Bogoslovskog fakulteta

bogoslovski.edu.ba - 15. aprila 2014. 058.ba

Dekan Darko Đogo

FOČA – Na sjednici Nastavno-naučnog vijeća, održanoj u petak 11. aprila 2014. godine, u prisustvu Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog G. Hrizostoma i rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Mitra Novakovića, za novog dekana Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči izabran je jerej doc. dr Darko Đogo.

Darko Đogo rođen je 30. novembra 1983. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je na Palama. Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči upisao je 2002. godine, a diplomirao je 18. septembra 2006. godine sa prosječnom ocjenom 9,67. Na istom fakultetu je magistrirao 18. juna 2008. godine tezom „Trojična ikonična ontologija Svetog Atanasija Velikog“. Doktorsku tezu „Hristološka eshatologija Rudolfa Bultmana i Jirgena Moltmana – kritički osvrt iz perspektive pravoslavne teologije“ odbranio je 25. maja 2010. godine, takođe na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

Asistent na Bogoslovskom fakultetu postaje 26. januara 2007. godine, da bi u junu 2011. godine bio izabran u zvanje docenta. Dana 1. marta 2012. godine izabran je za prorektora za duhovne nauke, umjetnosti i sport na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, tako postavši najmlađi prorektor u istoriji Univerziteta, ali i prvi profesor Bogoslovskog fakulteta u istoriji srpskog školstva koji je stupio na ovu dužnost. Po podnošenju ostavke na mjesto dekana od strane prof. dr Borisa Brajovića, dr Darko Đogo postaje v. d. dekana i na ovoj poziciji ostaje do 11. aprila 2014. godine, kada je izabran za četvrtog dekana Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“.

Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Gospodin Nikolaj rukopoložio ga je u čin đakona 19. decembra 2012. godine, a u čin prezvitera na Božić 2013. godine.

Darko Đogo je objavio više samostalnih naučnih radova na srpskom, engleskom i rumunskom jeziku u našim i stranim naučnim časopisima, uključujući i knjigu „Hristos, mitos, eshaton: Jedno pravoslavno čitanje Rudolfa Bultmana i Jirgena Moltmana“ u izdanju Instituta za teološka istraživanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, 2011. godine. Tokom osnovnih studija vršio je dužnost urednika studentskog teološkog časopisa „Novi istočnik“, a bio je i operativni urednik teološkog časopisa profesora PBF-a „Godišnjak“. Takođe je operativni urednik časopisa „Otačnik“. Bio je učesnik više međunarodnih naučnih skupova. Boravio je u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama u svrhu jezičkog i naučnog usavršavanja. Govori engleski, njemački, ruski, novogrčki, rumunski i ukrajinski jezik, a služi se i starogrčkim i latinskim jezikom.
Oženjen je Jelenom Đogo (rođ. Lučić). Otac je dvoje djece.

Bogoslovski fakultet je 11. aprila 2014. godine dobio svog četvrtog dekana, prvog koji je svoje cjelokupno teološko obrazovanje dobio upravo na ovom fakultetu. Izbor dr Darka Đoga predstavlja, stoga, plod dvadesetogodišnjeg truda Srpske pravoslavne crkve i Univerziteta u Istočnom Sarajevu da Bogoslovski fakultet u Foči obrazuje sopstvene kadrove koji će uspješno voditi ovu visokoškolsku ustanovu i prenositi bogoslovsko znanje novim generacijama mladih teologa.

Uredništvo sajta Bogoslovskog fakulteta čestita dr Darku Đogu i želi mu da s Božijim blagoslovom uspješno vodi našu školu ka još boljim vremenima i još većim uspjesima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,