Novi prilozi za biografiju viteza Koje

29.04.2014.

Miroslav Kojić

POSLANIK MIROSLAV KOJIĆ REGISTROVANI SILEDžIJA

Poslanika SDS-a iz Višegrada Miroslava Kojića još 2000-te godine policija je registrovala kao siledžiju koji je tukao nedužne Višegrađane, a Stanica javne bezbjednosti Rogatica iste godine, zbog krivolova, oduzela mu lovački karabin za koji nije imao dozvolu.

Izgleda da su u pravu svi oni koji su tvrdili da je poslanik Miroslav Kojić – zvani vitez Koja, lokalna kabadahija sa dugogodišnjim siledžijskim stažom.

Da je tako potvrđuje i zapisnik Stanice policije Višegrad od 26.08.2000. godine, broj 15-5/01-265 koga je potpisao tadašnji šef smjene Miodrag Zeković, a o čemu su upoznati i tadašnji pomoćnik komandira stanice Višegrad Božo Tešević, kao i starješina policajca-siledžije Srećka Nedića, Obrad Trifković. Naime, 25.08.2000. godine, Kojić kao radnik Državne bezbjednosti i radnik MUP-a Srećko Nedić mučki su bez razloga pretukli Aleksandra Sašu Begovića, koji je spas od Kojića i Nedića našao skočivši u Rzav. Povod je bio banalan – faul na fudbalu nakon čega je razjareni vitez Koja, uzevši pravdu u svoje ruke, nekoliko puta udario Begovića, što je učinio i Srećko Nedić. Vidjevši da je vrag odnio šalu Saša Begović se dao u bijeg ispred Kojića, koji je mlatarao motkom psujući Begoviću majku. Nesrećni Begović spas je našao skočivši u rijeku Rzav. Sve se to dešavalo na očigled mnogobrojnih prisutnih među kojima su bili i Slađan Rakanović, Milan Vidaković, Svetilav Heleta… i dr.

Stanica javne bezbjednosti Rogatica takođe je imala problema sa vitezom Kojom. Kako stoji u službenoj zabilješci Stanice javne bezbjednosti Rogatica broj 16-3/01-467/00 od 23.08.2000. godine, upućenoj Obavještajno bezbjednosnoj službi – operativnom centru u Rogatici, kaže se da je tadašnjem radniku te službe Miroslavu Kojiću oduzet lovački karabin marke CZ kalibra 8×57 mm, fabričkog broja 93620, jer za isti nije posjedovao oružni list. Protiv viteza Koje tada je, zbog prekršaja, podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenu zabilješku broj 16-3/01-277/2000, tada je sačinio policajac Ranko Arbinja. Čestiti vitez Koja, inače pravnik i tada zaposlen u Državnoj bezbjednosti u Rogatici, tada je sa svojom Tojotom registarske oznake 328-K-680, malo skoknuo u krivolov na lokalitet Pokrivenik-Lubardići. Tadašnji lovočuvar lovačkog društva Rogatica Branislav Bojović je alarmirao policiju koja je privela Kojića i prijatelje koji su sa njim bili i oduzela mu lovački karabin za koji nije imao dozvolu. Obavještajniji građani tvrde da je tada, vitez Koja, na pitanje dežurnog policajca zašto se kao pravnik po struci bavi krivolovom, odgovorio, da su on i prijatelji „poželjeli malo divljači“.

Posle toga biografija narodnog poslanika iz Višegrada Miroslava Kojića išla je uzlaznom siledžijskom linijom i kao takva održala se i do današnjeg dana. Oni optimističniji se nadaju da bi ga eventualno mogle smiriti batine koje je ovih dana dobio od sina Đorđa. Drugi, manje optimističniji, tvrde da još 2000-te godine registrovanom siledžiji, vitezu Koji, nema spasa i da ćemo se nagledati još njegovih siledžijskih nestašluka. Raduje da se Kojić oporavio posle batina i napokon pojavio u Narodnj skupštini. Vratio se vitez Koja da nas ponovo zabavlja svojim glupostima u Narodnoj skupštini. Baš je bilo dosadno bez njegovih gluposti.