Obilježen Dan fočanskih brigada

09.04.2014.

Dan fočanskih brigada

FOČA – Boračka organizacija Foča obilježila je Dan fočanskih brigada. Delegacije Boračke organizacije, opštine Foča, Ministarstva za boračka pitanja i Organizacije porodica poginulih boraca položile su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježju a pomen parastos služen je u hramu Svetog Nikole.

8. aprila 1992. godine počelo je vojno organizovanje srpskog naroda Foče u građanskom ratu u Bosni i Hrecegovini. Vijesti o prvim ubistvima Srba na području Foče i obavještajnim podacima o spremnom planu pokolja srpskog življa na ovim prostorima, te razvijanje ratnih sukoba, doveli su do toga da od manjih grupa naoružanog naroda i seoskih straža nastaju prve oružane formacije. Tokom borbenih dejstava nastala je jaka združena taktička jedinica Fočanska pješadijska brigada čiji je ratni put bio težak, surov i krvav, rekao je Milika Radović, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

– “Fočanska brigada je jedinica koja je nastala od sitnih formacija, grupacija naoružanog naroda i formiranih bataljona. Njen ratni put može se podjeliti u tri faze. Prva je aktivno oslobađanje grada i opštine Foča, druga faza je pokrivanje oslobođene teritorije i zaštita civilnog stanovništva na tom području. Treća faza je združene aktivnosti i u sastavu jedinica Hercegovačkog korpusa na cijelom prostoru Republike Srpske. Njen put izvan granica opštine Foča bio je dosta širok, od Treskavice, Nišićke visoravni, Olova, hercegovačkih opština i na kraju rata do Glamoča“ – zaključio je Radović.

Na centralno spomen obilježje cvijeće su položili i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite. Pukovnik Milan Torbica ističe da je značaj Fočanske brigade za stvaranje Republike Srpske bio ogroman.

– “Značaj Fočanske brigade je ogroman za opstanak srpskog naroda na ovom prostoru. To je jedina brigada koja se organizovala ovako rano, formirali su se kako bi branili svoje porodice i ognjišta, što je još jedan dokaz da smo bili napadnuti. I pored toga, u Foči su se desili veliki zločini nad srpskim narodom za koje još niko nije odgovarao“ – rekao je Torbica.

Položaj demobilisanih boraca u Republici Srpskoj je izuzetno težak. Bez zaposlenja su, rasuti po svijetu u potrazi za poslom i zaboravljeni od države, rekao je Gordan Kalajdžić, predjsednik opšptinske Boračke organizacije.

– “Mogu da kažem da su borci zaboravljeni. Kada se završio rat i kada smo razdužili lična naoružanja izgubili smo poslove koje smo do tada imali. Mi smo skromi, tražimo posao pomoću kojeg ćemo zaraditi sredstva za izdražavanje naših porodica“ – kaže Kalajdžić.

Demobilisani borci kažu da ovo nije Republika Srpska koju su oni stvarali i za koju su se borili. Ponovili su da borci nemaju posla i da ne mogu izdržavati svoje porodice.

Fočanska brigada dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srspke. U temelje Republike ugradila je 646 života, od kojih je 499 boraca i 147 civila, a iz rata je njih 545 izašlo kao ratni vojni invalidi.

Za ostvarene podvige, zasluge i postignute rezultate u odbrambeno-otadžbinskom ratu Brigada je odlikovana od strane Predsjednika Republike Srpske – Ordenom Nemanjića na Vidovdan 1994. godine.