Obnavlja se hram na Crkvinama

23.04.2014.

Rudo-crkva u Sokolovicima

RUDO – Osveštana zemlja za crkvu majci vezira Mehmeda i jasenovačkih Žrtava, u Sokolovićima. Ktitor je pop Stevan Gagić iz Kalifornije. Zemljište ustupio Slobodan Rađen

U selu Sokolovići kod Rudog, u utorak je osveštano zemljište i krst za prvu obnovu crkve u Sokolovićima kod Rudog, koju je majci podigao Mehmed-paša Sokolović, sredinom 16. veka. Čin osvećenja u prisustvu velikog broja vernika obavili su lokalni sveštenici Vasilije Cvjetković, Goran Terzić i Savo Bradonjić.

Gradnja će početi ovih dana o trošku sveštenika iz Kalifornije Stevana Gagića, koji je nekada služio na Palama. U „Novostima“ je pročitao da Srbi nikada nisu obnovili crkvu majci Baja Gradnja će početi ovih dana o trošku sveštenika iz Kalifornije Stevana Gagića, koji je nekada služio na Palama. U „Novostima“ je pročitao da Srbi nikada nisu obnovili crkvu majci Baja Nenadića u vreme njegove vezirske moći i čina u doba Turske, a da su muslimani čak pet puta obnavljali džamiju u Sokolovićima koju je vezir podigao svom ocu, koji je primio islam.

– Zato ćemo baš na Crkvinama obnoviti crkvu, a po želji prote Stevana, ona će biti posvećena i žrtvama Jasenovca. Prota je za ovaj posao zadužio mene i rođaku Nevenku Vasić – kaže, za „Novosti“, Branislav Kovačević, građevinski inženjer iz Valjeva.

Zemljište za izgradnju crkve u Sokolovićima besplatno je ustupio Slobodan Rađen, vlasnik imanja pod imenom Crkvine.

Mehmed-paša Sokolović je obnovio i rad Pećke patrijaršije u kojoj je službovao Makarije, po nekim izvorima njegov rođeni brat, a po drugim brat od strica. Njemu zahvaljujući je izgrađena i Ćuprija na Drini i Žepi u Višegradu, pa Vezirov most u Podgorici. Nedaleko od Sokolovića, na Paštan brdu, Ruđani su izgradili crkvu posvećenu patrijarhu Makariju.

SPASAO IKONU IZ PLAMENA

– SA kolena na koleno, kod nas Stanića, ostala je priča da su Turci zapalili crkvu-brvnaru u Crkvinama i da je jedan čovek uspeo da iz plamena spase jednu ikonu, moguće onu koja se nalazi u Poblaću, u opštini Priboj – kaže za „Novosti“ Mićo Stanić, sa kućom blizu Crkvina, a pre više od 25 godina, bio i predsednik omladine u Čačku, u koji je došao odavde, iz Sokolovića.