Održan regonalni sastanak predsjednika i sekretara SO

Opština Rogatica - 15. aprila 2014. 058.ba

Regionalna saradnja SO

ROGATICA – U Rogatici je danas održan regionalni sastanak predsjednika i sekretara skupština opština više lokalnih zajednica naše regije. Bili su tu prisutni predstavnici opština: Rogatica, Čajniče, Foča, Foča FBiH, Goražde, Kalinovik, Novo Goražde, Pale FBiH, Rudo i Višegrad. Sastanak je održan pod pokroviteljstvom OSCE – Regionalne kancelarija Foča.

Skup je pozdravio načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac sljedećim riječima: „U potpunosti podržavam regionalnu saradnju. Na svim nivoima, pa i na nivou opštinskih parlamenata. Isto kao što čovjek u privatnom životu lakše i ljepše živi ako dobro sarađuje sa svojim komšijama, tako i institucionalna saradnja otvara mogućnosti zajednicama spremnim na razmjenu pozitivnih praksi. Krajnji cilj tih aktivnosti jeste bolji život stanovništva kome smo svi mi servisi“ rekao je Puhalac i poželio uspješan rad i dobre rezultate“.

Predstavnici svake od opština prezentovali su iskustva i izazove sa kojima se susreću njihove institucije i oni kao pojedinci pri svakodnevnom radu. Posebno su se osvrnuli na specifične probleme njihovih zajednica. Ipak, ispostavilo se kako većinu predsjednika i sekretara lokalnih parlamenata, kako u Republici Srpskoj tako i u Federacii BiH, muče približno isti problemi: sastav i rad skupštinskog kolegija, politička razuđenost odbornika i problemi kako formirati klubove odbornika, koliko odbornika čini minimum za formiranje kluba i kako uključiti nezavisne odbornike u rad skupštinskog kolegija, te prilagođavanje opštih akata najnovijim zakonskim promjenama.

Vođena je diskusija i o jačanju predstavničke funkcije SO: kako obezbijediti funkcionalnost i efektivnost mehanizma za komunikaciju između SO, odbornika, skupštinskih radnih tijela i samih građana.

Prilikom razgovora o ulozi mjesnih zajednica u funkcionisanju opštinskih skupština čula su se različita mišljenja: od toga da MZ treba podići na nivo pravnog subjekta, do mišljenja da nema potrebe da se dalje jača njena uloga. No, svi su se složili u tome da „običan“ građanin mora biti centar pažnje i djelovanja lokalnih zajednica, kako pštinskih parlamenata tako i mjesnih zajednica.

Svi prisutni, takođe, su učestvovali i u diskusiji o regionalnoj saradnji predsjednika i sekretara SO u predstojećem periodu, odnosno nastojali definisati potencijalne aktivnosti i oblasti za međusobno učenje i saradnju.

Na kraju sastanka član radne grupe, inače predsjednik SO Rogatica i domaćin današnje razmjene iskustava – Kemo Čamdžija, prezentovao je projekat „Podrška savezima općina/opština i gradova“ sa osvrtom na aktivnosti u 2013. i planove za 2014. godinu, kao i vezu između ovog projekta i regionalne saradnje između predsjednika i sekretara opštinskih skupština.

Naredni regionalni sastanak biše održan sredinom juna u nekoj od opština regije u Federaciji BiH.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,