Održana sastanak Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

Opština Čajniče - 10. aprila 2014. 058.ba

Sastanak u Čajniču - Agencija za poljoprivredu

ČAJNIČE – Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, PJ Sokolac, održala je u Čajniču sastanak i stručno predavanje na temu „Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu“ u skupštinskoj sali doma kulture „Filip Višnjić“ s početkom u 10 časova.

Prezentovan je takođe i Pravilnik o razvrstavanju gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva i data pojašnjenja vezana za način plaćanja doprinosa za registrovane korisnike.

Predstavnik Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Tanja Borovčanin je potom prezentovala novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu i tom prilikom je dala smjernice i uputila poljoprivredne proizvođače na načine na koje mogu ostvariti podsticaje u poljoprivredi za svoje grane. Predavanju je prisustvovalo oko 20 poljoprivrednih proizvođača koji su postavljali pitanja vezana za registraciju gazdinstava i novi Pravilnik.

Zanimljiva je bila informacija predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče – Vesa Dačevića o mogućnosti nabavke steonih junica iz Austrije. Kako je on naveo u toku je prikupljanje informacija o zainteresovanim proizvođačima mlijeka sa područja naše opštine i mogućnost nabavke steonih junica preko Ministrarstva poljoprivrede, gdje bi Ministarstvo izvršilo nabavku junica i distribuciju poljoprivrednim proizvođačima. Mljekara Pađeni je spremna da učestvuje jednim dijelom u nabaci steonih junica i da posle vrši otkup proizvedenog mlijeka. Jedan dio sredstava podsticaja bi snosila i opština Čajniče, a Ministarstvo u ovom slučaju refundira 25% od cijene steonih junica. Izvučen je zaključak da zainteresovani proizvođači mlijeka sa područja opštine Čajniče treba da se prijave u UPP Čajniče da bi se krenulo u proceduru nabavke steonih junica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: