Opština isplatila premije za mlijeko

SRNA - 21. априла 2014. 058.ba

Mlijeko

FOČA – Proizvođačima mlijeka u Foči, koji su uključeni u sistem otkupa, opština je isplatila premije za posljednji kvartal 2013. godine.

U lokalnoj upravi u Foči Srni su rekli da se iz opštinskog budžeta poljoprivrednicima isplaćuje 10 feninga po litru otkupljenog mlijeka, koliko izdavaja i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske.

Rukovodilac opštinske Službe za poljoprivredu Milenko Vladičić rekao je da su mljekare iz Sarajeva i Bileće na području opštine Foča prošle godine otkupile 88.420 litara mlijeka, pa je ukupno u 2013. godini iz opštinskog budžeta za ove namjene proizvođačima isplaćeno 8.842 KM.

„Početkom godine imali smo manju proizvodnju zbog problema sa mljekarom ‘Milkos’ iz Sarajeva, ali smo kasnije postigli dogovor sa bilećkom mljekarom ‘Pađeni’, pa je u drugoj polovini godine zabilježen rast otkupa mlijeka“, kaže Vladičić.

On je istakao da, računajući cijenu koju daje mljekara, te republičku i opštinsku premiju, proizvođači koji imaju ekstra klasu mlijeka dobijaju 1,25 KM po litru mlijeka.

„U sistem otkupa, trenutno je uključeno 25 poljoprivrednika, od kojih troje ima ekstra klasu mlijeka. Ostalih 22 uspjelo je da ostvari prosječnu cijenu od 90 feninga“, rekao je Vladičić, dodavši da je opština u prošloj godini, kao posebnu podršku proizvodnji mlijeka, obezbijedila sredstva i pomogla poljoprivrednicima da nabave 19 muznih grla.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: