Otvorena izložba neobičnih skulptura

30.04.2014.

Izložba - Rajko Novaković

FOČA – Izložba skulptura umjetnika iz Požege Rajka Novakovića otvorena je večeras u galeriji Centra za kulturu i informisanje u Foči.

Izloženo je dvadesetak neobičnih skulptura rađenih od drveta u kombinaciji sa staklom, metalom i drugim reciklažnim materijalima.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović istakao je da je ovo rijetka prilika da se u Foči pogleda izložba ove vrste umjetničkih djela.

“Poruke Novakovićevih skulptura su jasne. Sve one nose bunt protiv poroka modernog društva i protiv pada morala”, rekao je Pantović.

Izložba - Rajko Novaković

Ribe od drveta sa lulom u ustima ili sa naočarima i pivskom flašom, portparolka sa sijalicama u očima i sirenom na usnama, neka su od Novakovićevih djela.

“Sve su to personifikacije različitih karaktera ljudi koji piju, puše, koji su ranjeni, zgrčeni, u vapaju, koji čupaju posljednje atome snage kako bi se snašli u ovoj kolotečini života koji je jako težak”, rekao je Novaković i istakao da svako djelo nosi priču iz svakodnevnog života, pa se ni politika nije mogla zaobići.

On je rekao da u svaki rad unosi djelić sebe, sa željom da ga nadžive barem 50 godina. “Ako sam u tome uspio, ja sam onda iza sebe ostavio trag, a šta ima za čovjeka važnije nego da ostavi neki trag”, rekao je Novaković.

Izložba skulptura sastavni je dio Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta, a trajaće do nedjelje, 4. maja.

SRNA - Aleksandra Janković