Pećina Golubovići [FOTO]

07. априла 2014. 058.ba

Pecina Golubovići

ROGATICA – Pećina Golubovići se nalazi u utrobi brda Gradac (opština Rogatica), na nadmorskoj visini 800 metara. Ulaz pećine smješten je u istoimenom selu na Glasinačkom platou. Cijeli masiv karakteriše krečnjak koji datira iz trijasa. Prema nalazima i mišljenju stručnjaka, pećina je veoma stara, po nastanku vjerovatno prije formiranja kanjona rijeke Prače.

Ova pećina je bila posjećivana tokom praistorije. Lokalna legenda kaže da je u prošlosti pećina bila mjesto tragedije većih razmjera nastala gušenjem dimom koji je dolazio sa ulaza pećine. Ljudske kosti koje se mogu uočiti na podu pećine i zacrnjeli speleotemi i do 450 metara od ulaza, vjerovatno su doprinjeli nastanku takve legende. U razgovoru sa italijanskim speleologom Simoneom Milanolom, čija ekipa je istraživala pećinu, dobio sam podatak da su slali uzorke kostiju u Zagreb na ispitivanje metodom C14, i kosti su procijenjene na starost oko 1180 godina. Prije 1918. godine ova pećina je bila predmet velikih iskopavanja, o čemu nema mnogo podataka, osim zapisa Austro-Ugarskog oficira Jirži Daneša o eksploataciji šalitre iz pećine.

Pećina Golubovići je subhorizontalna, velika i bogata pećinskim sedimentima, stalaktitima, stalagmitima, stubovima, salivima, zavjesama… Duga je 600 metara. Temperatura pećine varira od 5 stepeni Celzijusa na početku, do 10,3 koliko iznosi na kraju pećine. Pećinu nastanjuje velika kolonija slijepih miševa i insekti Antroherpon Cyindricollis.

U proteklih 26 godina, koliko već obilazimo Golubovićku pećinu, odveli smo mnoge grupe i pojedince u posjetu, i svi su bili oduševljeni njenom veličinom i ljepotom.

[royalslider id=“103″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Zdenko Brusin

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Zdenko Brusin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,