Po prvi put održana „Vaskšnja tucijada“ u Rogatici

20.04.2014.

Tucijada u Rogatici

ROGATICA – Po prvi put u Rogatici ove godine, na najradosniji i najveći pravoslavni praznik Vaskrs, u porti hrama Svete Trojice, održana je „Vaskršnja tucijada“ – izbor najtvrđeg i najljepše našaranog vaskršnjeg jajeta.

Takmičenje je realizovano po ustaljenim pravilima koja se primjenjuju u svim srpskim zemljama i prema kojima učesnik može prijaviti samo jedno jaje za takmičenje u tucanju i šaranju. Ono mora biti kokošije, skuvano i obojeno, bez bilo kakvih vještačkih ojačanja. Pobjedničko jaje u tucanju na kraju se razbija pred publikom i popola ga pojedu predsjednik žirija i vlasnik.

Organizator „tucijade“ bila je Crkvena opština Rogatica, a pokrovitelj načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac.

Odluku o najljepše našaranom jajetu donio je žiri u sastavu:
1. Danijela Novaković (akademska slikarka) Rogatica, predsjednik
2. Zorica Jovanović, Rogatica, član,
3. Dejana Karadčić, Čajniče, član.

Marija Vrećo - Najljepše jaje

Žiri je kao najljepše našarano ocijenio jaje Marije Vrećo, šarano na tradicionalni način – voskom. Vlasnik drugog najljepše našaranog jajeta je Njegoš Janjić, a treće mjesto osvojilo je jaje Vesne Tomić. Pobjednici su dobili prigodne nagrade.

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da trećenagrađeno jaje i nije bilo šarano. Samo je obojeno a sami od sebe su naglašeni prirodni deformiteti kore jajeta koji neodoljivo podsjećaju na sunce sa jedanaest zraka. Predsjenica žirija obrazložila je da jaje nije dobilo nagradu zbog našaranosti, nego zato što, samo po sebi, predstavlja svojevrsnu umjetničku skulpturu. Protojerej stavrofor Rajko Cvjetković protumačio je ovo kao simbol jedanaest svetih apostola, gdje je izostao izdajnik – Juda.

Jaje - 3 nagrada u Rogatici

Takmičenje u izboru najjačeg jajeta – „tucijada“ – izvedena je pod nadzorom žirija:
1. Lazar Stavnjak, Čajniče, predsjednik,
2. Milenko Rajak, Rogatica, član,
3. Ranko Drašković, Rogatica, član.

Tucijada u Rogatici

Prvo je održano predtakmičenje, pa takmičenje, a onda se došlo i do finala u kome su jačinu vaskršnjih jaja odmjerili Dejana Karadžić i Zoran Lasica. Pobjedik Lasica i predsjednik žirija Stavnjak su, po pravilima, razbili pred publikom pobjedničko jaje i pojeli ga skupa. Primijetili smo – u slast. Lasica je polovinu od novčane nagrade, koja je iznosila 100 KM, priložio hramu Svete Trojice.

Vlasnica drugoplasiranog jajeta Dejana Karadžič je, inače sestra Radovana Karadćiža. Ali ne onog „Brata Radovana“ nego dječaka iz Čajniča čiji je otac rodom iz Crne Gore. Ovaj mali Rašo je, svojevremeno, podigao na noge brojne svjetske obavještajne službe kada se sa ocem vraćao iz Crne Gore u Republiku Srpsku. Uredno su se prijavili na granici, a onda je nastala prava uzbuna kad su računarsko-analitička i elektronska sokoćala izdvojila informaciju da je iz Crne Gore u Republiku Srpsku ušao – Radovan Karadžić. Informaciju su, tada, i mnogi mediji uzeli „zdravo za gotovo“ i objavili je pa je u cijeloj Bosni i Hercegovini napravljena prava bezbjednosna pometnja i haos.