Počela revija ruskog filma

SRNA / Foto: Slavko Heleta - 23. aprila 2014. 058.ba

Emir Kusturica - Dani ruskog filma

ANDRIĆGRAD – U Multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu večeras je projekcijom filma „Ostrvo“ Pavela Lungina počela Prva revija ruskog filma, na kojoj će za tri dana biti prikazano sedam filmova poznatih režisera iz Rusije.

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc istakao je na otvaranju da se revije organizuju u većim gradovima Republike Srpske i Federacije BiH i da se ruski filmovi prikazuju tamo gdje neko želi da ih vidi.

„Ovdje u Andrićgradu su nas dočekali prijatelji, ovo je mjesto kulture, a mi tu promovišemo rusku kulturu“, rekao je Kerestedžijanc i dodao da će revija biti nastavljena i narednih godina u vrijeme vaskršnjih praznika.

Režiser Emir Kusturica je naveo da je ova revija samo još jedno podsjećanje šta u današnjim uslovima savremeni ruski film znači u svijetu.

„Ruski film u istoriji svjetskog filma čini njegovu osnovu, a posebno ta rana faza, koja je bila optimum propagandnog filmskog stvaranja, od montaže režisera Sergeja Ajzenštajna do takvih bardova filmske trake kao što su Aleksandar Dovženko i Vsevold Pudovkin“, istakao je Kusturica.

On je za film „Ostrvo“ rekao da je to priča o ljudskom bitisanju i religiji i dodao da je revija u Andrićgradu prilika da se vidi „šarenilo“ u ruskoj kinematografiji.

Govoreći o ovoj reviji, Kusturica se prisjetio da je osnovna ideja pri postavljanju kamena-temeljca za grad od kamena bila da se u njemu organizuju veliki festivali i revije filmova, što se napokon i ostvaruje.

Ljubitelji ruskog filma će za tri dana moći da pogledaju i fimove „Deveta četa“, „Čudo“, „Olimpius Inferno“ i „Pop“, kao i dva animirana „Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić“ i „Knez Vladimir“.

Revija će biti zatvorena filmom „Pop“ režisera Vladimira Hotinenka.

Organizator revije ruskog filma u kompleksu Andrićgrada su Ambasada Rusije u BiH, uprava grada od kamena i Srpska pravoslavna crkva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,