Predstavljena knjiga “Višegrad od davnina do 1918.”

16.04.2014.

Aleksandar Savć - promocija knjige

VIŠEGRAD – U Gradskoj galeriji u Višegradu predstavljena je knjiga “Višegrad od davnina do 1918. godine”, autora Aleksandra Savića.

Književnik i publicista Radisav Mašić rekao je na sinoćnjoj promociji da je ovo djelo veliki iskorak u publicistici Višegrada, u kojem je autor hronološki i dokumentarno opisao njegovu istoriju od vremena kad se prvi put pominje u pisanim dokumentima do kraja Prvog svjetskog rata.

“Savić se upustio u težak i odgovoran posao da prezentuje dosad poznate i nepoznate istorijske činjenice o gradu na Drini, a to nije lako, jer kad pisac stavi djelo u korice ono više nije njegova svojina nego vlasništvo svih nas”, rekao je Mašić.

Aleksandar Savć - promocija knjige

Glavni i odgovorni urednik Časopisa “Soko” Slavko Heleta istakao je da je knjiga rezultat dugogodišnjeg Savićevog istraživanja i da je u njoj obrađen period srednjovjekovne srpske vlastele, vladavine Turaka i austrougarske vlasti.

“Osim istorijskog, u knjizi je istaknut i osvrt na mentalne i duhovne retrospektive Višegrađana i njihovih najbližih komšija”, dodao je Heleta.

Savić je najavio i drugu knjigu čiji će sadržaj biti naslonjen na ovu i u kojoj će biti obrađen period od 1918. godine do danas.

Knjiga “Višegrad od davnina do 1918. godine” objavili su Izdavačaka kuća “Dabar” i Srpsko sokolsko društvo “Soko” iz Dobruna.