Promovisana knjiga „Od Boraka do Višegrada“

SRNA - 22. aprila 2014. 058.ba

Promocija knjige Od Boraka do Višegrada

VIŠEGRAD – U Domu kulture u Višegradu predstavljena je knjiga „Od Boraka do Višegrada – Ilija Sarić, sokolaš i ravnogorac“ autora Sretena Jakovljevića iz Beograda.

Knjiga je životna priča Ilije Sarića iz Boraka, sina solunskog dobrovoljca, predratnog sokolaša, partizanskog ustanika pa onda četnika, odmetnika, zeničkog robijaša, minera i na kraju učesnika otadžbinskog rata.

„Ovo je djelo o stradanju nacinalnog bića srpskog naroda, ispričan kroz priču čiča Ilije, psihološki roman u kome dominiraju čovjek i istorija, pun sjećanja i simbolike“, rekla je sinoć predsjednik Društva bibliotekara Repbulike Srpske Stojka Mijatović.

Jedan od recenzenata, pukovnik i vojni istoričar Milan Grahovac napisao je „da je ovo priča jednog običnog čovjeka, o njegovim iluzijama i zabludama, zatvoru i slobodi, domaćinu sa porodicom i na kraju izbjeglici“.

Autor knjige Sreten Jakovljević rekao je da je Ilija odavno ušao u narodnu priču kao običan čovjek odan svom rodu i narodu, čovjek koji je mnogo znao i imao šta reći.

„Ispovijest ovog čovjeka je dragocjen prilog istorijskom nasljeđu Boraka, Konjica i šireg okruženja koju karakteriše autentičnost događaja u svježem i reljefnom kazivanju koje podsjeća, ali i opominje“, rekao je Jakovljević.

U knjizi je objavljeno niz originalnih fotografija iz Drugog sjvetskog rata, a kroz Ilijinu priču i 805 imena iz Boraka i okoline.

Glavni lik romana Ilija Sarić umro je prije 18 mjeseci u Višegradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,